U jeku epidemije koronavirusa u Hrvatskoj se ponovno pojavila dobro nam poznata epidemija - rasprave o ustašama i partizanima. O tome ali i Titovoj ostavštini razgovarali smo s profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, povjesničarom Tvrtkom Jakovinom.

Galerija


Prije nekoliko dana svjedočili smo incidentu u Okučanima na obilježavanju akcije Bljesak. Predsjednik Zoran Milanović napustio je obilježavanje jer je u službenom protokolu gospodin imao majicu s natpisom ''Za dom spremni''.

Tvrtko Jakovina i Lana Ružičić
Zoran Milanović u Okučanima Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Pixsell

Vezani članci Zoran Pusić, Antifašistička liga Antifašistička liga predala DORH-u inicijativu za zaštitu zakonitosti zbog oslobađajuće presude za "Za dom spremni" Mirando Mrsić i Željko Jovanović Udruga sudaca odgovorila Jovanoviću i Mrsiću: ''Do pomaka će doći kada političari kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovoran samo sud''

''To je pozdrav iz ustaškog vremena i obnovila se rasprava o rehabilitaciji ustaštva'', rezolutno u intervjuu za DNEVNIK.hr kaže povjesničar Tvrtko Jakovina.

Jakovina o Milanovićevoj gesti

Može li se ZDS tumačiti ikako drukčije osim kao ustaški pozdrav?

Ne, zato što su oni koji su ga 1991. u stranačkoj miliciji HSP-a preuzeli sebe vidjeli isključivo kao sljedbenike onih vojnika koji su se 1941.–1945. borili na strani poraženih ustaških jedinica. Oni su o tome govorili javno, govorili su i tada, oni su zbog tog razloga bili zabranjeni. Utapamo se u raspravama o prošlosti ni sa kakvom nadom da će to donijeti boljitak, osim produbljenja unutarnjeg, mentalnog građanskog rata.

Tko se u Domovinskom ratu borio pod pozdravom ''Za dom spremni''

Je li i premijer Plenković trebao postupiti kao Milanović, baš zato što se poziva na Tuđmana?

Plenković je trebao postupiti slično već u ranijim situacijama, baš zato što se vrlo često poziva na europske vrijednosti. Njegov je položaj drukčiji jer se nalazi u jednoj stranci koja dugo vremena igra sa sentimentima naslonjenima na poraženu stranu... i što su uvijek neki izbori.

Tvrtko Jakovina i Lana Ružičić
Andrej Plenković i Zoran Milanović u Okučanima Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Jakovina je istaknuo i da HOS nema veze s Bljeskom. Nejasno mu je zašto se u zemlji koja ima pola milijuna branitelja i broj i dalje raste, jedna milicija koja je postojala oko godinu dana stavlja na čelo te enormne vojske. Kaže da se stradali HOS-a može komemorirati kao pale vojnike u borbi za Hrvatsku. ''Problematičan je usklik'', zaključio je.

O ploči u Jasenovcu za koju je Milanović rekao da je treba baciti

S profesorom Jakovinom razgovarali smo na 40. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita.

Danas, kad se nakon toliko godina podvuče crta, je li Tito bio više pozitivan ili negativan lik?

Tito je trajao neobično dugo i izrastao je u povijesnu figuru kakva se na ovim prostorima, i iz male nacije, neće pojaviti još stoljećima... Tito će biti važan sve dok imamo rasprave o ustaškom pozdravu, to automatski diže i obnavlja Tita koji je mrtav 40 godina, a rođen je u pretprošlom stoljeću. Iako sam povjesničar, pa to meni može biti cool za moju profesiju, devastirajuće je to da se u 2020. godini bavite kao živim čovjekom nekim tko je mrtav već 40 godina.

Jakovina o Titovoj ostavštini i prijeporima