Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turizam u Hrvatskoj

Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati

Aktualno Galerija Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Konkretne turističke brojke - 1 Konkretne turističke brojke - 1 Foto: DNEVNIK.hr Konkretne turističke brojke - 2 Konkretne turističke brojke - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Konkretne turističke brojke - 3 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj se tijekom uskrsnih blagdana odlučilo odmoriti oko 100 tisuća turista, a brojke otkrivaju da su posjetitelji za sada većinski domaći gosti. Više o sezoni pred nama otkrila je Sanja Jurišić.

Zbog juga i kiše koja je počela padati u Zadru teško je uhvatiti kojeg turista na ulicama, ali ako je vjerovati brojkama, sezona pred nama,  bit će itekako uspješna.

Trenutačno je u Hrvatskoj oko 100 tisuća turista, njih 50 tisuća u hotelima. Najviše ih je u Istri i na Kvarneru, a po destinacijama, najviše ih je u Poreču, Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju, Umagu i Zadru.

Pretežno je riječ o domaćim gostima, koji su se očito odlučili odmoriti za uskršnje blagdane diljem obale, ali imamo i Nijemaca, Talijana, Slovenaca, Austrijanaca i Slovaka.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 3 Pregovori s ugostiteljima Dubrovnik očekuje veći broj turista van sezone, no postoji i problem: Gradonačelnik tvrdi da ima rješenje

Pročitajte i ovo Turisti - 1 Ugostitelji trljaju ruke Prvi test za turističku sezonu: Samo u jednom danu sletjet će 25 zrakoplova

Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali turistički djelatnici kažu da taj podatak ne treba zabrinjavati s obzirom na to da smo Uskrs ove godine slavili ranije nego proteklih godina. Sve više ljudi koji se bave turizmom kažu da će im izazov biti kako pomiriti nabujale turističke brojke s održivim turizmom.

Što se tiče potrošnje, i tu su brojke dobre. Ali na njima jednim dijelom zasigurno moramo zahvaliti i inflaciji. Turistički prihodi lani su nam porasli na 14,6 milijardi eura, što je 11,4 posto više u odnosu na 2022. godinu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene