Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori s ugostiteljima

Dubrovnik očekuje veći broj turista van sezone, no postoji i problem: Gradonačelnik tvrdi da ima rješenje

Aktualno Galerija Dubrovnik - 1 Dubrovnik - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dubrovnik - 2 Dubrovnik - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dubrovnik - 3 Dubrovnik - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dubrovnik - 4 Galerija 1/4 >>
Počeli su pregovori s dubrovačkim ugostiteljima oko rada van sezone, odnosno u zimskim mjesecima.

Od sutra će Dubrovnik zračnim putem biti povezan s čak 27 destinacija. Pojedini letovi trebali bi postati cjelogodišnji, no javlja se problem. Ugostiteljski objekti na krajnjem jugu zimi su većinom zatvoreni. Pregovori s ugostiteljima su započeli, a do dogovora je još dug put.

Domaći od kojih mnogi i žive od turizma imaju jasnu poruku.

"Treba određeni dio lokala ostati otvoren da nije mrtav grad. Mrtav je i svi bježe iz grada", tvrdi Ivan Gabrić.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta"

U grad će s novim letovima stizati i veći broj turista sa svih strana svijeta. Cjelogodišnji letovi koji će i izvan špice ljetne sezone na krajnji jug Hrvatske dovoditi goste.

"Ako pričamo o zimskom redu letenja, mi već sad imamo sedam destinacija. Tijekom zime, naravno, nisu brojevi kao ljeti, ali nama je bitno da uopće postoji dostupnost, a sad je na aviokompanijama i destinacijama da popune te letove", kazao je Ivan Maslać, direktor Sektora komercijalnih poslova zračne luke Ruđer Bošković.

U povijesnoj jezgri Dubrovnika tijekom glavne turističke sezone ima čak pet tisuća ugostiteljskih stolica. Tijekom zime radi tek nekolicina objekata. Gradska vlast namjerava se uhvatiti u koštac s ovim problemom. Pregovori s ugostiteljima već su počeli.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru

"Dotakli smo se da će Zimski festival izgledati dosta drugačije nego što je izgledao dosad. Kad nas je Grad prepoznao kao partnere možemo zajednički tražiti nekakvu putanju. Kurs je postavljen, ako ćemo malo krivudati, bolje da krivudamo zajedno nego posebno", objasnio je Đani Banovac, predsjednik Ceha ugostitelja.

Postoji plan kako oživjeti grad zimi

Ugostitelji ne bi radili cijelu zimu, već bi se izmjenjivali, tako da bi u svakom trenutku posjetiteljima bilo dostupno nekoliko lokacija. Rado bi imali olakšice od grada kroz niže cijene pa čak, neslužbeno se čuje, i kroz besplatno korištenje javnih površina. No, gradonačelnik isključuje mogućnost financijskih olakšica za ugostitelje.

Pročitajte i ovo Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama"

Na pitanje zašto bi ugostitelji radili u tim mjesecima, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ima odgovor.

"To će im biti u ugovoru. Moraju ukalkulirati to u svoju poslovnu aktivnost ako žele javnu površinu, onda će morati pristati na takav ugovor", rekao je.

Beneficija ipak neće biti, a korištenje javnih površina će se nastaviti naplaćivati, tvrdi Franković.

Ovih dana otvorio se tek dio objekata, a gosti koji žele uživati i trošiti u Dubrovniku bi što veći izbor i turističku ponudu cijele godine.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalom djevojčicom Dankom - 3 Za Dnevnik Nove TV Sigurnosni stručnjak o istrazi nestale djevojčice Danke: "Majka će morati objasniti zašto je to napravila"

"Već se u četvrtom mjesecu primjećuje da je veliki broj ljudi, nije samo za ljeto", ispričale su nam Matija i Katija, gošće iz Zagreba koje tvrde da su ipak zadovoljne s brojem otvorenih objekata.

No, ne misle svi baš tako.

"Dosadi ti šetnja i mora se negdje sjesti, da popiješ nešto", rekao je Koco Tifunovski, gost iz Švedske.

Koliko će objekata biti otvoreno i u kojem razdoblju izvan ljetne sezone tek se treba dogovoriti. Nastave li ugostitelji pregovarati o uvjetima koje im Grad mora ispuniti, a koji im jamče sigurnu zaradu, teško da će Stradun vrvjeti otvorenim restoranima, kafićima i barovima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene