Obavijesti Pretražite Navigacija
Potrebna su kreativna rješenja

Tuerk: Još se mnogo mora učiniti da bi se odnosi Hrvatske i Slovenije popravili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi između Hrvatske i Slovenije nisu dobri i još se mnogo toga mora učiniti da bi se oni popravili, rekao je slovenski predsjednik Danilo Tuerk u intervjuu koji je u objavila slovenska agencija STA.

'U ovom trenutku vidim previše glasne diplomacije, previše izraza koji štete dobrim odnosima. Mislim da bismo to morali izbjegavati. Posebno na hrvatskoj strani, čak i među najvišim predstavnicima, primjećujem korištenje izraza i jezika koji kvare te odnose', rekao je Tuerk dodajući kako bi ovaj intervju 'želio iskoristiti da naše hrvatske sugovornike pozovem da se odreknu žargona koji je šteti dobrim odnosima'. Slovenski predsjednik misli da je medijacija dobro sredstvo za rješavanje otvorenih pitanja te da je 'riječ o dobronamjernoj ponudi Europske komisije koju se mora uzeti ozbiljno'.

Pročitajte i ovo Ilustracija VESELI SLOVENAC "Bilo je kao u filmu, novčanice su letjele zrakom": 80-godišnjak podijelio 600.000 eura svojim gostima Slika nije dostupna Podrška Pahoru 'Ne možemo naprijed ustraje li Hrvatska u 'prejudiciranju' granice'

>> 'Gledajući s pravnog gledišta Hrvatska je u pravu'

'Želim naglasiti da se svaka medijacija mora provoditi u okvirima koje određuje međunarodno pravo, dakle ne može ići protiv njega. Ona može biti dovoljno uspješna da pronađe rješenja koja su u interesu obiju država u sporu. S tog stajališta čini mi se da je medijacija primjeren mehanizam. U ovom je slučaju još važnija jer je nudi Europska komisija koju bi i Hrvatska morala uzimati ozbiljno', istaknuo je Tuerk.

'Najprije odrediti granicu na kopnu'

Tuerk drži da bi Slovenija morala ustrajati na načelu pravičnosti jer je ono 'na ovaj ili onaj način prisutno u međunarodnom rješavanju prijepora'. 'Ima, naravno, pitanja kako tumačimo pravičnost, koje sve okolnosti poštujemo da bismo došli do pravičnoga rješenja. Ovdje moramo poštovati ukupnost međunarodnoga prava i ukupnost povijesnih i činjeničnih okolnosti koje određuju spornu situaciju', rekao je Tuerk. Na pitanje je li nužno da se prijepor riješi prije ulaska Hrvatske u EU, Tuerk je odgovorio kako je za to da se iskoriste sve mogućnosti. 'Nije dobro razmišljati o alternativi za ponudu koju je dala Europska komisija jer je riječ o ozbiljnoj ponudi. Takva bi ponuda mogla riješiti prijepor', rekao je Tuerk.

Tuerk drži da se u rješavanju problema 'najprije mora odrediti granica na kopnu i točka gdje kopnena granica doseže more. Zatim se mora potražiti pravično rješenje koje bi Sloveniji zajamčilo dodir s otvorenim morem, a Hrvatskoj dodir s talijanskim teritorijalnim morem. Tu se mogu pronaći kreativna rješenja, ali za njih se potrebno potruditi, rekao je Tuerk. Što se tiče referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, Tuerk ističe da je on bio 'nepotreban i nekoristan'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene