Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proces na općinskom sudu u Trstu, gdje grupa hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke traži povrat svojih štednih uloga u visini od oko 10 milijuna eura, nije okončan ni nakon ročišta održanog u četvrtak, pa je rasprava ponovno zakazana za 17. siječnja sljedeće godine, javljaju slovenski mediji.U odvjetničkoj kući Volli iz Trsta koja u procesu zastupa više od 700 štediša naveli su da su odvjetnici dviju strana danas uložili svoje zadnje pismene zahtjeve, pa je sudac novo ročište zakazao za 17. siječnja sljedeće godine.

Vezani članci Zoran Mamić Zoran Mamić danas otputovao u BiH: Iako je pravomoćno osuđen, za to putovanje nema nikakvih zapreka Zdravko Mamić Zdravko Mamić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "U nekoliko sam mu navrata poslao novac - 70, 80 tisuća eura. Mečka danas igra pred vratima obitelji Mamić, ali..."

Presuda u tom slučaju, tvrde u odvjetničkoj kući Volli koja zastupa štediše, mogla bi biti poznata mjesec dana nakon toga, dakle u veljači.

Proces pred općinskim sudom u Trstu počeo je u rujnu 2003. godine na inicijativu opatijskog poduzetnika Božidara Vukasovića koji je najprije tražio da se blokira imovina Ljubljanske banke u Italiji, kako bi se namirili potražitelji, što je sud odbio argumentom da Ljubljanska banka u Italiji raspolaže dovoljnom imovinom iz koje se mogu podmiriti potraživanja u slučaju takve presude.

Pred sudom u Trstu u spomenutom slučaju tužena je Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je ustavnim zakonom u Sloveniji osnovana 1994. godine. 

Vukasović i odvjetnici pokušavaju dokazati i neuvjerljivost
teza da ta banka prema štedišama iz Hrvatske nema obveza jer se one mogu odnositi na "staru" Ljubljansku banku. 

Nova Ljubljanska banka u Italiji je naime naslijedila svu imovinu "stare" Ljubljanske banke pa čak i njen porezni broj.