Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desant na Liku

Očekujemo tri izlaska na birališta ove godine, reforme se ne provode a političari i dalje daju samo obećanja

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ekonomski analitičar Luka Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Ekonomski analitičar Luka Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj će ove godine birači čak tri puta izlaziti na birališta. Političari u petoj brzini i žele se svidjeti svima, no obećanja i darovi ne idu ruku pod ruku sa strukturnim reformama.

Premijer mjesecima obilazi Hrvatsku, slavi HDZ-ov rođendan a ministri su posljednjih dana u desantu na Liku. Račune im želi pomrsiti bivši HDZ-ov dečko, sada ljuti protivnik na izborima i šef SDP-a u Lici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić obilazi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i kritizira vladu. “Umjesto da rade svoj posao, ovdje su u kampanji i ne provode reforme. Ovdje dolaze nakon što su 30 godina pustošili Liku“, kaže Bernardić.

Bitka za ličku županijsku skupštinu je za sedam dana. Građani će na birališta izaći i u svibnju na europske izbore. Krajem godine i na predsjedničke. Premijer Andrej Plenković uvjerava da nisu u kampanji. “Za mene je to business as ussual“, izjasnio je Plenković.

I dok se izbori bliže, Europska komisija hvali neke promjene. Pri ocjenjivanju dali su dvojku za sustav socijalnih naknada, reformu javne uprave i njihovih plaća. I trojku za javne financije, mirovinsku, obrazovnu i pravosudnu reformu.

Premijer Plenković se hvalio izlaskom iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. “Tada sa Ciprom i Italijom, od Cipra i Italije samo Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu i sad se nalazi u društvu Njemačke, Italije i brojnih drugih europskih zemalja“, rekao je Planković.

S druge strane, kritike stižu zbog reforma u zdravstvu koje se sporo provode. Nema jasne privatizacijske strategije a problema ima i u financiranju projekata novcem Europske Unije.

Tajnik Mosta Nikola Grmoja smatra kako reforme nisu u interesu Vlade. “Ovoj vladi nije bitno jesu li izbori ili nisu izbori, ona te odlučnosti nema. Kada bi proveli reforme rezali bi granu na okjoj sjede i ugrozili sami sebe“, objasnio je Grmoja.

Ekonomski analitičar i profesor Luka Brkić upozorio je da nijedna vlada dosad nije provela ključne reforme. “Ako ste spremni preuzeti političku odgovornost i provoditi reforme onda ćete to prvoditi u prvoj godini mandata, a ne na kraju mandata. Tako da ja u tom smislu ne očekujem ništa.Osim novih obećanja i darova, kako se izbori budu bližili“, zaključio je Brkić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene