Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvor rasta gospodarstva

Trebamo li umjesto turista početi brojiti izvoznike? "Prošle godine prodaja nam je skočila za 60 posto"

Aktualno Galerija Proizvodni pogon, ilustracija - 1 Proizvodni pogon, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodni pogon, ilustracija - 2 Proizvodni pogon, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodni pogon, ilustracija - 3 Proizvodni pogon, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodni pogon, ilustracija - 4 Proizvodni pogon, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Raste izvoz, ilustracija Galerija 1/7 >>
Bismo li, umjesto automobila koji se slijevaju u Hrvatsku, trebali brojati kamione koji voze u suprotnom smjeru? Dok je postalo uobičajeno da se turizam predstavlja kao ključni sektor domaće ekonomije, bitno jači izvor gospodarskog rasta zapravo je robni izvoz.

Kakva će biti sezona? Ako se pita poduzetnika Matta Darka Sertića, bit će kao i prošla, odnosno rekordna.

"Nama je samo prošle godine prodaja skočila za jedno 60 posto, a i ove će godine isto tako. Hrvatska je postala dio Europe i sad se na Hrvatsku stvarno računa", rekao je Sertić, vlasnik tvrtke Applied Ceramics.

Njegova tvrtka u Sisku proizvodi materijal za velike globalne proizvođače čipova. Takvih u Hrvatskoj nema, pa je to strogo izvozna industrija.

"Izvoz donese najviše novca u manje sredine, gdje ljudi stvarno rade", istaknuo je Sertić tijekom razgovora s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Biočinom.

Pročitajte i ovo Turisti u Istri, ilustracija - 4 Broji se svaki dolazak Sezona u punom jeku, ali brojke bi mogle biti i bolje: Turisti otkrili što je dobro i što bi promijenili

No u Hrvatskoj se titula najdohodovnije ekonomske grane tradicionalno dodjeljuje turizmu. Stručnjaci kažu da je to pogrešno.

"Nama su najvažniji mali poduzetnici koji će se na europskom tržištu uspjeti pozicionirati na odgovarajući način", objasnio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Isto govore i brojke: od 2019. do danas izvoz je porastao dvostruko više nego turizam. Lani smo od turizma prihodovali oko 13 milijardi eura, a od robnog izvoza više od 20.

"U javnom diskursu to ne vidimo. Niti javne politike dovoljno podupiru takve napore malih i srednjih poduzeća, niti su fiskalne politike dovoljno poticale razvoj malih poduzeća", smatra Novotny.

Pročitajte i ovo Operacija u Splitu, ilustracija - 2 Dobre vijesti iz KBC-a U Splitu obavljena zahtjevna operacija koja se ondje nije izvodila 15 godina: "Ovo je jedan velik faktor sigurnosti"

Možda je upravo takva nebriga države dovela do toga da su se izvoznici naučili osloniti na vlastite noge.

Više o ovoj temi možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene