Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučio zatvorenike

Traži se istraga protiv Veljka Marića za ratni zločin u Grubišnom Polju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u ponedjeljak je objavilo da je podnijelo zahtjev za provođenjem istrage protiv hrvatskog državljanina Veljka Marića.

Njemu se u Beogradu već sudi za ratne zločine, zbog sumnje da je tijekom rujna 1991. na teritoriju hrvatske općine Grubišno Polje počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zločin u Grubišnom polju Na suđenju saslušan još jedan hrvatski svjedok Slika nije dostupna Suđenje za ratni zločin u Grubišnom Polju Svjedok rekao da je Trbojević sudjelovao u mučenju i ubojstvu zarobljenika

U zahtjevu se navodi da je Marić, kao pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), u prostorijama Srednjoškolskog centra u Grubišnom polju koji su pripadnici ZNG-a tada koristili kao pritvor, okrutno postupao, mučio i tjelesno povrjeđivao zatvorenike srpske nacionalnosti.

Na rane oštećenog sipao sol

U više navrata je, kako se navodi, rukama i nogama udarao oštećenog Zvjezdana Mačka koji je bio vezan za stolicu, te mu je okvirom pištolja, na čijem je dnu bio oštar metalni nastavak, pravio otvorene rane, ukupno 37, na koje je sipao sol.

Marić se, kako stoji u priopćenju, također sumnjiči da je tom prilikom oduzeo sav novac koji je Mačak imao kod sebe.

Marić je također osumnjičen da je u Grubišnom polju, zajedno s pripadnikom ZNG-a Rudolfom Tengerom, ubio Miću Vasiljevića tako što mu je nožem prerezao trbuh, kao i da je u Ivanovom selu, na imanju obitelji Horak, ubio pripadnika Teritorijalne obrane Grubišno polje Vladimira Kučeru.

Marić odbacio navode optužnice, tvrdi da nije kriv

Na početku suđenja 7. listopada pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 31. listopada 1991. u selu Rastovcu u općini Grubišno Polje, Marić je pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojbi, 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, prilikom akcije 'čišćenja' sela Rastovac u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević, te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

>> Počelo suđenje za ratne zločine u Belom Manastiru

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010., za provođenjem istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske.

U optužnici se dodaje da su tijekom oružanih sukoba na području Grubišnog Polja između hrvatskih oružanih postrojbi i pripadnika Teritorijalne obrane Grubišnog Polja, pripadnici hrvatskih oružanih formacija, u akciji "Otkos", rujna i listopada 1991. izvršili više organiziranih napada tijekom kojih je opljačkano i popaljeno više od 30 sela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene