Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaprijetila i kupa

Traje bitka s nabujalim rijekama: Jesu li Kostajnici mogle pomoći box-barijere koje spašavaju Karlovac?

Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Prava drama u Hrvatskoj Kostajnici odvija se još od ponedjeljka jer voda ne prestaje rasti. Vodostaj rijeke Une stvara probleme mještanima kojima je voda ušla u podrume, a nekima već i u kuće. S nabujalim rijekama bore se i Karlovčani, a spremni su i u Letovaniću i Lekeniku.

22:50 - "Možemo reći da konačno dolazi do određenog rasterećenja na području Grada Karlovca. Negdje oko 15 centimetara je opao vodostaj Korane tako da je manji pritisak vode na područje Našelja, Logorište, Mostanja, Male Švarče, ali još uvijek puno trebamo pratiti situaciju i provoditi mjere obrane od poplava jer još uvijek je riječ o iznimno visokim vodostajima i zapravo sada, kad su i svi građani povjerovali u uspjeh i zaista ustupili nam na korištenje njihova zemljišta, naprosto ne možemo si dopustiti da se dogodi bilo kakav incident i da izgube povjerenje u sve ono što smo do sada učinili. No, taj će vodni val nastaviti naravno nizvodno, u srijedu ćemo ga već očekivati u njegovoj nekoj većoj cjelini na području Letovanića. Isto tako, u Hrvatskoj Kostajnici u ovim večernjim satima još uvijek imamo vrh vodnog vala rijeke Une, imamo izvanredno stanje plus 455 centimetara, to je protokol 1500 kubnih metara u sekundi, no prethodno su provedene mjere, kako od grada Hrvatske Kostajnice, Hrvatske vojske i Hrvatskih voda tako da smo nastojali štete minimalizirati", rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Pročitajte i ovo Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri" Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Karlovačko područje za sada je pod kontrolom. Mještani su pohvalili postavljene box barijere koje su ih obranile od poplava u usporedbi s prethodnim godinama.

19:45 - Više manje izvanredno stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji je od granice s Bosnom i Hercegovinom, preko petrinjskog područja, pa Pokupljem sve do Zagrebačke županije.  Vodostaji će tamo, zbog otapanja snijega, ali i velikih kiša, idućih dana biti sve nemilosrdniji.

Dino Goleš, reporter Nove TV javio se iz Kostajnice gdje je vodostaj Une stagnirao je tijekom poslijepodneva, no večeras je porastao za jedan centimetar. "Ulice su još uvijek poplavljene, voda i dalje prijeti kućama, ušla je u podrume", javlja Goleš, dodajući da su dvije kuće jače stradale. 

Dobre vijesti za Kostajnicu

Tatjana Dobranić Kardaš iz Hrvatskih voda kaže da će se vodostaj zadržati na sadašnjoj razini i tijekom noći, no dobra vijest za stanovnike Hrvatske Kostajnice jest da Una u gornjem toku stagnira, a u srijedu ujutro i tijekom dana trebao bi početi lagano padati. 

Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Trenutačno stanje najugroženijih točaka u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Što se Kupe tiče, ona tek ulazi na prostor Županije. Vrh vodnog vala još se uvijek očekuje u Farkašiću tijekom sutrašnjeg dana, u drugoj polovici i u noći. U izvanrednim smo mjerama, međutim, vodostaji neće doseći maksimum iz 2014. tako da na Kupi očekujemo uredan prolazak vodnog vala", kaže Dobranić Kardaš.

Vodostaj Save uzvodno od Siska je u stagnaciji i padu, dok će nizvodno, do Jasenovca, biti u laganom porastu sljedećih nekoliko dana. 

Iako su se box-barijere na karlovačkom području pokazale daleko boljima od zečjih nasipa, Dobranić Kardaš tvrdi da se taj način obrane od poplava nije mogao primijeniti na područje Kostajnice.

"Područje Hrvatske Kostajnice je izuzetno kompleksno. Box-barijere ne rješavaju pitanje zaštite na području Hrvatske Kostajnice jer imamo dosta otvorenih kanalizacijskih ispusta i nezgodno postavljene kuće prema Uni. Jedino se na ovom području može braniti kuća po kuća baš zbog tih oborinskih voda koje utječu u Unu", kaže Dobranić Kardaš.

 

Box-barijere pun pogodak

19:38 - Barbara Štrbac, reporterka Nove TV, javila se iz Logorišta kraj Karlovca, mjesta koje je redovno stradavalo prilikom poplava. Ovoga puta čini se da su kuće spašene i to box-barijerama koje su postavljene oko Mrežnice.

"Box-barijere su zasad odradile posao oko Mrežnice koja se redovito izlijevala u ovakvim situacijama i pravila veliku štetu. U naselju Mostanje bila sam mnogo puta, za svake poplave bilo bi pod vodom. Sada smo vidjeli da su dvorišta nekih kuća, koje su redovito bile poplavljene, u potpunosti suha", rekla je Štrbac za Dnevnik Nove TV.

Na cesti u Logorištu ima nešto vode, no ona je i dalje prohodna i mještani nisu odsječeni. Nešto vode prolazi kroz box-barijere, ali pumpe su na vrijeme postavljene i ispumpavaju vodu iz dvorišta. 

Niski zečji nasipi

17:15 - Mirni iz Hrvatske Kostajnice cijela je kuća pod vodom. "Sad pokušavamo svim snagama održati vodostaj niskim, međutim imamo samo jednu pumpu. Zečji nasip je sve samo ne dovoljno visok. Borimo se već 48 sati u komadu", kaže Mirna, dodajući da su oslonjeni samo na vlastite snage.

Njena sumještanka Ivanka kaže da su na sve to već naučili. "Ali već me pomalo ljuti. Već sam rekla da ću odseliti"; kaže Ivanka. 

Vojska nema pumpe, ali...

Letovanić i Lekenik očekuju veće vodostaje, pa vojska, policija, Crveni križ s Hrvatskim vodama rade sve kako bi zaštitili kuće i životinje. Vojska, međutim, nema pumpe, ali ih imaju vatrogasci i Hrvatske vode. 

Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Slavica iz Letovanića kaže da im je jedna krava uginula. "Vjerojatno od stresa, nije se mogla oteliti", kaže Slavica. 

Karlovčane spasile box-barijere

Karlovačko područje zasad je pod kontrolom, poručio je gradonačelnik Damir Mandić. Tome su pomogle ranije postavljene box-barijere, što posebno hvale i mještani koji kažu da je situacija, u usporedbi s prethodnim godinama, iznimno dobra.

Izvanredno stanje proglašeno je zbog vodostaja rijeke Korane koja je prema posljednjim mjerenjima prešla 780 centimetara. Na snazi su izvanredne mjere i zbog rijeke Kupe, čiji vodostaj također raste.

Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poplave uzrokuju probleme diljem zemlje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Box-barijere koje su postavljene su se pokjazale kao zaista kvalitetno rješenje. Postoje ta procjeđivanja, ali ona su bila predviđena i s pumpama se voda prebacuje natrag u rijeke", kaže Mandić.

Branko Doždor iz Logorišta kaže da upravo zbog postavljenih box-barijera ovoga puta njegova kuća nije poplavljena. "To nam puno znači. Izgleda da je ovaj nivo maksimum, tako da uopće nema straha. Noćas smo normalno išli spavati, tako da smo odmorni", kaže Doždor.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene