Toplinski val, ilustracija
Toplinski val, ilustracija Foto: Goran Kovacic/Pixsell

U Hrvatskoj se i danas osjeća vrhunac toplinskog vala. Najviša dnevna temepratura bit će u većem dijelu zemlje oko 35 stupnjeva, u Dalmaciji još i viša. Izdana su upozorenja Meteoalarma.


Sunce i visoke temperature obilježit će subotu. Meteorolozi najavljuju da bi najviša dnevna temepratura mogla biti uglavnom do 35 °C, u Dalmaciji i malo viša.

Vezani članci Prognoza Meteoalarma za 22. siječnja 2021. Za petak izdan narančasti alarm: Prijete olujni udari vjetra, meteorolozi pozivaju na oprez Snijeg na cesti, ilustracija Stiže prava zima: Za pojedina područja izdano i crveno upozorenje, a negdje će biti snijega i do koljena

DHMZ upozorava na riječku regiju izdano crveno upozorenje zbog visokih i iznimno opasnih temperatura. Toplinski val mogao bi na tom području donijeti temperature više od 35 stupnjeva pa upozoravaju građane da zaštite sebe, djecu i starije.

Narančasto upozorenje izdano je za zagrebačko i kninsko područje gdje bi najviša temperatura tijekom subote mogla dosegnuti 33 stupnja i više. Upozoravaju građane da budu spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Žuto upozorenje izdano je za područje gospićke, splitske i dubrovačke regije gdje bi maksimalne vrijednosti temperatura mogle biti 32 stupnja i više. Upozoravaju na moguće zdravstvene rizike među osjetljivijom populacijom.

Savjeti stručnjaka

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. Između ostaloga, savjetuje se:

- rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
- piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
- izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
- nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
- rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
- isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
- izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
- ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
- redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
- ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

I u nedjelju sunčano i vruće 

I sutra nas očekuje pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno će biti umjerene naoblake, a uglavnom u drugom dijelu dana u Istri i u Gorskom kotaru lokalno je moguć poneki pljusak.

Vjetar većinom slab. Na Jadranu će tijekom noći i jutra puhati slaba do umjerena bura, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša uglavnom između 30 i 35 °C.