Obavijesti Pretražite Navigacija
dozvola do kraja idućeg tjedna

Tomašević: "Novo skladište na Jakuševcu je rješenje za pretrpana reciklažna dvorišta"

Pretrpano reciklažno dvorište
Pretrpano reciklažno dvorište Foto: Davorin Visnjic/Pixsell/Pixsell
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da se do kraja sljedećeg tjedna očekuje dobivanje dozvola za skladište glomaznog otpada na Jakuševcu, čime će se riješiti problem pretrpanih reciklažnih dvorišta u Zagrebu.

"Uskoro će se otvoriti novo skladište na Jakuševcu, koje je izgrađeno odavno, ali nije imalo dozvole. Upravnu dozvolu i dozvolu za gospodarenje otpadom skladište će dobiti do kraja sljedećeg tjedna", rekao je Tomašević novinarima.

Time će se riješiti problem pretrpanih reciklažnih dvorišta, koja više ne primaju glomazni otpad. Najavio je također da bi drobilice koje će oporabljati glomazni otpad trebale dobiti dozvolu do kraja siječnja.

Izvijestio je kako je jučer održan sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem oko usuglašavanja pravila za gospodarenje otpadom s novim zakonom.

Pročitajte i ovo Smeće u Zagrebu - 5 STARI PROBLEMI, SVE MANJE STRPLJENJA Dok se Zagreb zatrpava smećem, Tomašević zatrpava novim ''zelenim'' obećanjima: Jedino što će ubrzo stići bit će veći računi

"Još uvijek dogovaramo model kako u skladu sa zakonskim okvirom imati situaciju da svako kućanstvo doista plaća uslugu odvoza prema količini odloženog miješanog otpada, kako bi ih što više financijski stimulirali da odvajaju", kaže Tomašević.

Odluka bi, prema najavi gradonačelnika, u javno savjetovanje trebala ići kroz nekoliko tjedana.

Sutra popis kućanstava koja su se prijavila za smještaj u gradske stanove

Tomašević je komentirao i nedavna uhićenja u Zagrebu, u kojima je pala zločinačka organizacija odgovorna za podmetanje eksplozivnih naprava i ubojstava, istaknuvši da je Zagreb, unatoč tome, siguran grad.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Novi prijedlog Veće cijene za one koji ne odvajaju smeće: U Zagrebu uskoro naplata odvoza po količini miješanog otpada

"Neki incidenti koji se dešavaju nisu dobri, no s druge strane, dobro je da policija rješava te slučajeve. To je bitno radi daljnje prevencije", ustvrdio je Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će sutra biti objavljena konačna lista kućanstava koja se nakon potresa nalaze u privremenom smještaju, Hostelu Arena i kontejnerima, a prijavili su se za smještaj u gradske stanove.

"Uvjete natječaja zadovoljilo je 29 obitelji, odnosno kućanstava. Prema toj listi će se krenuti s dodjelom gradskih stanova", rekao je Korlaet.

Pročitajte i ovo Petra Buljan Računi i dalje stižu Zagreb opet zatrpan smećem: Iz Čistoće otkrili tko je kriv za prepune kontejnere i zamolili građane za strpljenje

Dodao je će nakon provedenog natječaja dio građana ostati smješten u Hostelu Arena.

"Nisu svi ni aplicirali na taj natječaj, u Hostelu Arena je nešto manje od 200 osoba, zaprimili smo ukupno 56 prijava, što obitelji, što pojedinaca. Neki smještaj u Areni smatraju prihvatljivim, pa se uopće nisu prijavili", kaže Korlaet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene