Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIREZI, BORAVIŠTA I PREBIVALIŠTA

Tko sve stanuje na račun države? Stanove je dobilo 35 dužnosnika, najatraktivnije lokacije u Ilici i Palmotićevoj

Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1
Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 1 Galerija 1/1 >>
Državne stanove na korištenje dobilo je 35 dužnosnika. Šef premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić dobio je stan od 96 četvornih metara.

Šef premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić dobio je od države službeni stan na korištenje od 96 četvornih metara. Plaća ga 483 kune mjesečno. Državne stanove dobilo je 35 dužnosnika. 

Iza Frke-Petešića, drugi najveći državni stan koristi Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa. Stan je veličine 93,69 četvornih metara, uselila se u rujnu 2016., plaća najam 468 kuna mjesečno, piše Jutarnji list. 

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, ima stan od 92,64 četvorna metra, koji koristi od siječnja 2017. i plaća ga 463 kune. Mario Banožić, ministar obrane, koristi stan od 92,26 četvorna metra, uselio se tamo u kolovozu 2019. i plaća ga 461 kunu. Svi četvero imaju prijavljeno prebivalište izvan Zagreba, ali boravište u Zagrebu.

Ministar prometa Oleg Butković na raspolaganju ima državni stan od 66,75 četvornih metara u Ilici, u koji se uselio u prosincu 2016. Prebivalište ima u Novom Vinodolskom, ali boravište nije prijavio u Zagrebu.

Novi Vinodolski ima stopu prireza od sedam posto. Da je kojim slučajem prijavio boravište u Zagrebu, Butković bi mjesečno plaćao oko 380 kuna više prireza, piše list. 

Saborski zastupnik i predsjednik Mosta, Božo Petrov dobio je stan na korištenje od 66,75 četvornih metara, u koji se uselio u veljači 2016. On ima prebivalište u Metkoviću. Metković ima osam posto prireza i da je prijavljen u Zagrebu, plaćao bi 334 kune više.

Mostov Nikola Grmoja, koji koristi stan od 62,3 četvorna metra, u koji se uselio u rujnu 2020., iako ima prebivalište u Metkoviću, prijavio je boravište u Zagrebu, kao i Mostov Marin Miletić, koji je iz Rijeke, ali ima boravište u metropoli.

Prijavljeno boravište u Zagrebu nemaju ni neki državni tajnici. Mile Horvat, SDSS-ov državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, prijavljen je u Kneževim Vinogradima, gdje nema prireza, a stan od 31 kvadrata koristi od studenog 2012. U Zagrebu bi mjesečno plaćao 658 kuna prireza.

Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, od prosinca 2016. ima stan od 50 kvadrata. Prebivalište mu je u Viškovu, gdje nema prireza, boravište nije prijavio, pa tako ni on ne plaća prirez koji bi u Zagrebu mjesečno iznosio 619 kuna.

Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju, ima stan od 37 kvadrata od studenog 2020., i prijavljeno prebivalište u Sisku. Sisak ima 10 posto prireza, pa mjesečno uštedi dvjestotinjak kuna.

Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, na korištenje je dobila stan od 68,5 četvornih metara, uselila se tamo u listopadu 2020. Ona ima prebivalište u Slatini, gdje je prirez šest posto, boravište nema u Zagrebu, pa mjesečno uštedi oko 400 kuna.

Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, u stan od 37,5 četvornih metara uselio se u travnju 2017. On ima prebivalište u Pazinu gdje je prirez devet posto, pa je uštedio oko 300 kuna mjesečno.

Pročitajte i ovo Zvonimir Frka-Petešić (Foto: Dnevnik.hr) "ADMINISTRATIVNI PROPUST I ZABORAV" Frka Petešić: "Milanović preko mene želi diskreditirati premijera i njegov kabinet"

Pročitajte i ovo Fiktivno prebivalište Frke Petešića Oglasio se i MUP "Mogućnost privremenog smještaja stvari": Priča o korištenju državnih nekretnina Frke Petešića ima nastavak

Državne nekretnine upravljaju sa 122 stana za službene potrebe, od kojih je 86 u Zagrebu

Državni dužnosnici koriste 35 stanova, a pravosudni 58. U Zagrebu postoje tri zgrade u kojima se nalazi najveći broj tih stanova, i to u Ilici, Palmotićevoj i Kukuljevićevoj. U Ilici dužnosnici najam stana od oko 65 četvornih metara plaćaju 1150 kuna, a onaj od oko 35 kvadrata 795 kuna.

Za Palmotićevu mjesečno moraju izdvojiti 1480 kuna za stan od oko 65 četvornih metara, 1230 kuna za oko 45 kvadrata, a 1040 kuna stoji ih stan od oko 35 četvornih metara. Stanove koji nisu u ovim zgradama, poput onoga u Jurišićevoj, plaćaju samo pet kuna po četvornome metru.

Ovaj cjenik definiran je odlukom koja je na snazi još od 2001. Vlada ni nakon 20 godina nije mijenjala pravila, iako su cijene nekretnina u dva desetljeća u Zagrebu narasle više puta.

Tko sve koristi državne stanove

Službene stanove koriste i državni tajnici Dunja Magaš (57,4 kvadrata), Šime Mršić (33 kvadrata), Tomislav Mihotić (50 kvadrata), Žarko Katić (48 kvadrata), Tomislav Paljak (49 kvadrata), kao i ravnatelji uprava u ministarstvima Monika Udovičić (32,75 kvadrata), Siniša Orlić (37,75 kvadrata) te Momir Karin (35,45 kvadrata).

Tu su i saborski zastupnici HDZ-a Goran Ivanović (32,75 kvadrata), Ankica Zmaić (35,45 kvadrata), Ivan Radić (32,75 kvadrata), Vesna Bedeković (37 kvadrata), Nada Murganić (34 kvadrata), Nikolina Baradić (33 kvadrata), Josip Begonja (36 kvadrata), Anita Pocrnić Radošević (38 kvadrata), Nikola Mažar (50 kvadrata) te Ivan Budalić (31,60 kvadrata). Stan je dobila i zastupnica SDP-a Sanja Radolović (37,50 kvadrata), piše Jutarnji list. 

Aktualno Carinska uprava o velikoj zapljeni duhana na Bajakovu:" Još jedan u nizu uspjeha korištenja najsuvremenije tehnologije" +0 Velika akcija policije, ilustracija Crna kronika Carinska uprava o velikoj zapljeni duhana na Bajakovu:" Još jedan u nizu uspjeha korištenja najsuvremenije tehnologije" 1/1 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene