Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Janaf

Tko je Krešo Petek? Sumnja se da je bogati poduzetnik političare podmazivao milijunima kuna u zamjenu za poslove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera Janaf jučer je zatresla Hrvatsku, a iako je najzvučnije ime ono uhićenog direktora Janafa Dragana Kovačevića, prvookrivljeni za gospodarski kriminal je Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek.

Prvookrivljeni Petek šefu Janafa i gradonačelnicima navodno je davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogućnost utjecaja na svjedoke Jedini iz afere Janaf: Krešo Petek ostaje u istražnom zatvoru još mjesec dana Slika nije dostupna nađena tekica Je li Petek nosio mito ili novac za kampanju: Kovačević tada nije bio u Klubu, ali bio je - Jakov Kitarović?

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika tvrtke zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte da poduzmu sve kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu poslova.

Kako su se dodjeljivali poslovi?

Sektorski direktori pritom su prepustili dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova. Potom su između Janafa i trgovačkog društva prvookrivljenog Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik pritom je koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira pretpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Najimućniji čovjek u Ivanić-Gradu

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegova društva prikazati najpovoljnijom.

Inače, Elektrocentar Petek osnovan je još 1995. godine. Registriran je za cijeli niz djelatnosti, od izgradnje elektroinstalacija do održavanja cesta, od pripreme hrane i pića do distribucije plina. Osim tvrtke Elektrocentar Petek, vlasnik je i turističke agencije Petek tours. U javnosti slovi za najimućnijeg čovjeka u Ivanić-Gradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene