Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život na otoku

Tko je i zašto ukinuo važan uređaj za mjerenje na Krčkom mostu? ''Hoće li nam sada ukinuti i besplatan prolaz?''

Krčki most
Krčki most Foto: Getty Images
Kad zadere jaka bura preko Krčkog mosta, s Krka može samo Bura. Svaki prelazak na kopno zahtijeva pažljivo planiranje, a u tome veliku ulogu imaju i podaci o brzini i smjeru vjetra. No, ti podaci više nisu dostupni.

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) objavljivani su podaci o brzini i smjeru vjetra u realnom vremenu za Krčki most, ali više ih nema.

Građanima su ti podaci služili ne samo za planiranje putovanja nego i brojne svakodnevne aktivnosti poput odlaska na posao, kod liječnika, u školu, ističu s bodulija.net, koji je prvi zapazio da podataka nema već nekoliko dana.

Bura dirigira

''Automatska postaja na Krčkom mostu investitorska je postaja u vlasništvu Hrvatskih autocesta i, nažalost, na našim stranicama više se ne nalaze podaci s te postaje'', potvrdili su za DNEVNIK.hr iz DHMZ-a.

''Hrvatske autoceste ukinule su postaju i postavile drugi anemograf, koji je sada mjerodavan za regulaciju prometa na mostu. Trenutačno nam podaci s novog anemografa nisu dostupni te, kad postanu dostupni, potrudit ćemo se da budu ponovno vidljivi na našim mrežnim stranicama'', istaknula je za DNEVNIK.hr voditeljica Službe za informiranje, odnose s javnošću i korisnike DHMZ-a Kornelija Špoler Čanić.

Hrvatske autoceste dosad su koristile podatke o vremenu s meteostanice na Krčkom mostu temeljem ugovora s DHMZ-om, kazali su iz HAC-a za DNEVNIK.hr.

''S obzirom na to da na lokaciji imamo i vlastitu meteostanicu, koja je tehnički kompatibilna s našim novim prometnim sustavom u Centru za nadzor i upravljanje prometom, nama potrebne podatke dobivamo trenutačno u realnom vremenu, a čime smo neovisni o servisiranju i ispravnosti stanice'', istaknuli su iz HAC-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Orkanska bura Dio autoceste u potpunosti zatvoren za promet: Poslano važno upozorenje svima koji kreću na put

''Razumijemo interes javnosti, ponajviše građanstva s otoka Krka i okolice, međutim nabavom nove meteostanice HAC nije ukinuo razmjenu podatka koje prenosi DHMZ, već nama potrebne podatke dobivamo iz vlastite meteostanice. Ako DHMZ želi preuzimati podatke iz nove stanice, svakako smo voljni ponuditi suradnju u granicama tehničkih mogućnosti'', poručila je za DNEVNIK.hr Kata Kuprešak iz Ureda uprave HAC-ova Odjela za korporativne komunikacije.

Što o toj ideji misle u DHMZ-u, jesu li već pokrenuli postupak preuzimanja ili još ispituju tehničke mogućnosti, pitanja su na koja čekamo odgovore, a Krčani po društvenim mrežama negoduju i pitaju se hoće li po buri preko mosta moći samo Bura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Oslobođenje od naplate'' Građani, bikeri, načelnici feštali na Krčkom mostu: Uz pjenušac i glazbu proslavili ukidanje naplate mostarine

Naime, kad zapuše orkanska bura, na kopno s bodulije može samo specijalno vozilo koje spašava živote, odmilja nazvano upravo Bura.

Bodulima nikako nije jasno gdje je zapelo između DHMZ-a i HAC-a, a pitaju se ljutiti i hoće li im, kako je zapuhalo, ukinuti i besplatan prolaz preko mosta, za koji su se teškom mukom izborili.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene