Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska pravde

Što je Džaiš al-Adl, militantna skupina zbog koje su se sukobili Iran i Pakistan?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Džaiš al-Adl ili Vojska pravde pojavila se 2012. Uglavnom je čine članovi sunitske militantne skupine Džundula. Protuiranska skupina želi neovisnost za iranski istočni Sistan i pakistansku jugozapadnu pokrajinu Beludžistan.

Iranov zračni napad navodno usmjeren na zabranjenu separatističku skupinu u pakistanskoj pograničnoj pokrajini Beludžistan podigao je napetosti u regiji već uzdrmanoj ratom između Izraela i Hamasa. Pakistan, koji je nuklearna sila, u četvrtak je uzvratio u znak odmazde napadom na iranska prekogranična sela.

No tko je sunitska skupina Džaiš al-Adl koja se našla u središtu napada?

Džaiš al Adl ili Vojska pravde pojavila se 2012. Uglavnom se sastoji od članova sunitske militantne skupine Džundula, koja je oslabjela nakon što je Iran uhitio većinu njezinih članova. Protuiranska skupina želi neovisnost za iranski istočni Sistan i pakistansku jugozapadnu pokrajinu Beludžistan.

Ilustracija Abdolmalek Rigi (Foto: Afp)

Džundula je poznata i pod imenom Narodni otpor Irana. Bivši vođa Džundule Abdolmalek Rigi osnovao ju je 2002. ili 2003. i bio je njezin vođa sve dok ga iranska vlada nije uhvatila i pogubila 2010. godine. Nakon toga skupina se raspala na nekoliko skupina - od kojih je Džaiš al-Adl postala najaktivnija i najutjecajnija. Iran njezine pripadnike smatra nasljednicima Džundule i predvodnicima otpora naroda Beludži u Iranu.

Pročitajte i ovo Prijevara McDelivery Hrvatska Ne nasjedajte! Nova prijevara na društvenim mrežama: Lažno se predstavljaju kao poznati lanac brze prehrane

Članovi skupine žive s obje strane granice. Pakistan inzistira na tome da skupina nema organiziranu prisutnost u pokrajini, ali priznaje da bi se neki militanti mogli skrivati u udaljenim područjima Beludžistana, po površini najvećoj pokrajini u zemlji i najosjetljivijoj zbog dugotrajne pobune. Separatisti i nacionalisti žale se na diskriminaciju te žele pravedniji udio u resursima i bogatstvu svoje pokrajine.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

Iran i Pakistan već dugo gledaju jedni na druge sa sumnjom zbog militantnih napada. Napadi na iranske i pakistanske sigurnosne snage posljednjih su godina u porastu i obje strane okrivljuju drugu da je zažmirila na militante.

Pakistan kaže da je s Iranom podijelio dokaze o prisutnosti separatista u Iranu, gdje pokreću prekogranične napade na pakistanske trupe. Pakistan kaže da je uhitio neke članove Džaiš al-Adla jer su odgovorni za više napada u Iranu. Grupa često napada iranske sigurnosne snage u blizini pakistanske granice, a militanti ulaze u Pakistan, gdje vlasti pokušavaju osigurati granicu i postaviti više kontrolnih točaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problem su tuneli Na jugu Gaze najžešći sukobi u posljednja dva mjeseca: Izreal pokušava zauzeti grad u kojem se nalazi šef Hamasa

Beludžanski separatisti nastavljaju gađati pakistanske sigurnosne snage u pokrajini koja graniči s Afganistanom i Iranom. Pakistan kaže da separatisti imaju iransku podršku, piše AP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene