Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem su tuneli

Na jugu Gaze najžešći sukobi u posljednja dva mjeseca: Izreal pokušava zauzeti grad u kojem se nalazi šef Hamasa

Ilustracija
Ilustracija Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / ISRAELI ARMY
Žestoke borbe odvijaju se na jugu pojasa Gaze u gradu Khan Yunisu koji je postao ključni cilj izraelske vojske, budući da je riječ o gradu u kojem se skriva najveći broj hamasovih zapovjednika te njihov vođa Yahja Sinwar.

Prošla su više od tri mjeseca početka rata između Hamasa i Izraela, a u srijedu se u Khan Yunisu, najvećem gradu na jugu zemlje, odvijao najžešći sukob u više od dva mjeseca.

Inače, Khan Younis je mjesto u kojem stanuje najveći broj zapovjednika Hamasa te je upravo zauzimanje ovog grada na jugu jedan od ključnih ciljeva izraelske vojske.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasno vrijeme Stižu zahladnjenje i nove pahulje: DHMZ upalio crvena upozorenja u šest regija

U tom naumu, izraelskoj vojsci najveću prepreku predstavljaju labirinti podzemnih tunela. Kako piše New York Times, visoki izraelski dužnosnici su procjenjuju da je mreža tunela u Gazi mnogo duža nego što su vjerovali.

Prema procjenama mreža tunela ispod Gaze proteže se između 560 i 725 kilometara tunela, a ne oko 400 kilometara kako se dosad vjerovalo. Dodatno fascinira podatak da je ukupna veličina pojasa gaze oko 363 četvornih kilometara.

Vjeruje se da je samo ispod Khan Younisa oko 160 kilometara tunela u kojima se skriva vođa terorističke skupine Hamas Yahja Sinwar te mnogi zapovjednici. Dizanje i miniranje tunela nije opcija zbog nekoliko razloga.

Prije svega, izraelski dužnosnici upozoravaju da bi im trebale godine da prikupe sve informacije o tunelima i podatke ima li u njima izraelskih talaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija sukoba VIDEO Snimljena eksplozija u glavnom gradu: SAD ponovno gađao ciljeve hutista u Jemenu

S druge strane The Times of Israel piše da su u mrežu tunela uloženi deseci milijuna dolara te je upotrijebljeno više od 6000 tona betona i 1800 tona čelika što bi značilo da je za uništavanje potrebna golema količina eksploziva.

Budući da je na jugu velik broj civila ta opcija nije moguća, jer je u ratu već poginulo 24,000 nedužnih Palestinaca.

"Sada kada su ljudi okupljeni na jugu Izrael ne može učiniti ono što je učinio na sjeveru bez stotina tisuća mrtvih, a to SAD neće podržati", rekao je Hussein Ibish, suradnik Instituta arapskih zaljevskih država za The Wall Street Journal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene