HNS i dalje želi ići u opoziv Vlade, nedostaje im još 18 potpisa, očekuju kako će potpis dati i MOST i SDP. SDP će tek odlučivati o tome.

Galerija


Most je još u petak ujutro upozoravao kako je odlazak na saborsku stanku od mjesec dana nedopustiv s obzirom na to da četiri ministarstva vode državni tajnici.

"Naš zahtjev je opoziv Vlade, kako bi se pokrenula jedna logična procedura dokazivanja demokratske većine u što skorije vrijeme. Kolege iz IDS-a su već potpisale, svi članovi kluba i sada očekujemo isto to od kolega iz SDP-a i MOST-a", kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. SDP još nije odlučio hoće li potpisati HNS-ov prijedlog.

Arsen Bauk, zastupnik SDP-a kaže: "O tome će se izjasniti stranačka tijela i onda ćemo donijeti odluku. Ova dva dana smo imali druge prioritete." U pripremi je, kažu inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Dalić. MOST je već upozorio kako je odlazak na saborsku pauzu bez 4 ministra nedospustivo.

Kako tvrdi Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta-a, nedopustivo je da državni tajnici bez legitimiteta i legaliteta upravljaju ministarstvima. "Neka HDZ predloži četiri ministra, odnosno premijer Plenković, neka ti ministri dobiju podršku u Hrvatskom saboru i onda možemo ići na pauzu", nadodao je Grmoja.

Ivan Lovrinović kaže ako je s ovih 76 potpisa uspjelo preslagivanje Vlade, to će poštivati. "Što je minimum za funkcioniranje Vlade da se može smatrati legitimna, ja ću poštivati taj demokratski standard bez obzira što se u tome ne slažem."

Nakon tjedna kalkulacija i brojanja ruku, zastupnici su na kraju dana od novog predsjednika Gordana Jandrokovića dobili još samo jedan zadatak: "Molim Vas da zbog simulirane sjednice Hrvatskog Sabora za učenike 15. svibnja uklone svoje stvari sa zastupničkih klupa. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr