Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi kalkuliraju

HNS i dalje skuplja potpise za opoziv Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS i dalje želi ići u opoziv Vlade, nedostaje im još 18 potpisa, očekuju kako će potpis dati i MOST i SDP. SDP će tek odlučivati o tome.

Most je još u petak ujutro upozoravao kako je odlazak na saborsku stanku od mjesec dana nedopustiv s obzirom na to da četiri ministarstva vode državni tajnici.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

"Naš zahtjev je opoziv Vlade, kako bi se pokrenula jedna logična procedura dokazivanja demokratske većine u što skorije vrijeme. Kolege iz IDS-a su već potpisale, svi članovi kluba i sada očekujemo isto to od kolega iz SDP-a i MOST-a", kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. SDP još nije odlučio hoće li potpisati HNS-ov prijedlog.

Arsen Bauk, zastupnik SDP-a kaže: "O tome će se izjasniti stranačka tijela i onda ćemo donijeti odluku. Ova dva dana smo imali druge prioritete." U pripremi je, kažu inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Dalić. MOST je već upozorio kako je odlazak na saborsku pauzu bez 4 ministra nedospustivo.

Kako tvrdi Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta-a, nedopustivo je da državni tajnici bez legitimiteta i legaliteta upravljaju ministarstvima. "Neka HDZ predloži četiri ministra, odnosno premijer Plenković, neka ti ministri dobiju podršku u Hrvatskom saboru i onda možemo ići na pauzu", nadodao je Grmoja.

Ivan Lovrinović kaže ako je s ovih 76 potpisa uspjelo preslagivanje Vlade, to će poštivati. "Što je minimum za funkcioniranje Vlade da se može smatrati legitimna, ja ću poštivati taj demokratski standard bez obzira što se u tome ne slažem."

Nakon tjedna kalkulacija i brojanja ruku, zastupnici su na kraju dana od novog predsjednika Gordana Jandrokovića dobili još samo jedan zadatak: "Molim Vas da zbog simulirane sjednice Hrvatskog Sabora za učenike 15. svibnja uklone svoje stvari sa zastupničkih klupa. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene