U HDZ-u zapinje na puno mjesta, tako se može objasniti kašnjenje sastanka Nacionalnog vijeća.


Nacionalno vijeće HDZ-a je tijelo koje treba potvrditi izborne liste. Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić izvjestio je kako je, zapelo u 9. izbornoj jedinici, s Darkom Milinovićem koji je javno izrazio nezadovoljstvo s četvrtim mjestom na listi. No, pitanje je - je li to pravi razlog.

Sve se glasnije može čuti da je Milinović zapravo nezadovoljan što bi u 9. izbornoj jedinici trebao doći kandidat Hrasta, a HDZ želi staviti još neke kandidate iz Zagreba. Sam Milinović to nije htio ni potvrditi ni demantirati.

Formalno, HDZ nije u koaliciji ali će na njihovim listama biti HSLS, Hrvatska demokršćanska stranka i HRAST.

Cjelodnevni sastanci u HDZ-u

U četvrtak popodne je nakon sjednice Središnjeg odbora pred novinare došao Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, koji je istaknuo kako je izborni program stranke usvojen konsenzusom. 'Tijekom popodneva ćemo imati dodatne konzultacije s našim kolegama i nakon toga sjednicu nacionalnog vijeća gdje će biti dogovorene liste', rekao je.

Upitan o nezadovoljstvu Darka Milinovića koji je čak zaprijetio i povlačenjem s izborne liste, Plenković je kazao: 'Mislim da on kao čelnik Ličko-senjske županije, saborski zastupnik i bivši ministar ima sigurno, kvalitetno mjesto u najjačoj izbornoj jedinici za HDZ i mislim da će on dati svoj doprinos. Neće se on povući. Dado je pravi HDZ-ovac, ne bojte se, sve će biti ok.'

Nezadovoljan Milinović

Milinovićev idući, treći izlazak iz stranke pred novinare ipak je ukazao da je - nezadovoljan, ali i da još nije sve odlučeno. Zatražio je da se 'poštuju kriteriji' prilikom sastavljanja lista. 'Ja sam svoje rekao, ako biram između ponosa i saborske stolicu ja biram ponos', kazao je Milinović.

Nakon Božidara Kalmete i Gorana Pauka, još je jedan HDZ-ovac iz 9. izborne jedinice najavio da bi se mogao povući iz izborne utrke. Darko Milinović, član predsjedništva HDZ-a, prije sjednice Predsjedništva je izjavio: 'Podržao sam Ivanu Maletić kao nositeljicu liste. Ja nisam ni prvi ni drugi - ja sam četvrti. Ako nešto ne promijeni u odnosu na kompletnu listu, ja ću odbaciti mogućnost i neću biti na listi HDZ-a.'

Nakon ove Milinovićeve izjave, HDZ se na Twitteru pohvalio dobrom atmosferom na Predsjedništvu stranke u kojoj se liste sastavljaju.

A onda je nakon sjedice Predsjedništva Milinović malo reterirao. Kazao je novinarima kako je on zadovoljan svojim četvrtim mjestom na listi, ali da će se o kompletnoj listi još razgovarati.

'Ja sam izuzetno zadovoljan sa svojim 4. mjestom, i s prvim Ivane Maletić, a o ostalom ćemo razgovarati', poručio je.

Na listama najvjerojatnije neće biti ni Ivana Šukera, a odluku da ne ide na izbore donio je i Tomislav Čuljak.

Prvu izbornu jedinicu predvodit će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dok će drugu vjerojatno ponovno predvoditi Miroslav Tuđman.

Liste su se sastavljale cijelu srijedu, a navodno oko nekoliko nositelja lista još nije postignut konačan dogovor. No sve bi se ipak trebalo znati uskoro.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a bila je u 10 sati, no Središnji odbor počeo je sa sat vremena kašnjenja pa se cijela satnica pomaknula. Konačne liste mogle bi tako biti utvrđene tek kasno popodne.