Tomislav Karamarko, nekedašnji predsjednik HDZ-a izjavio je u ponedjeljak u Kninu kako ''ozbiljno razmišlja'' o ponovnoj kandidaturi za predsjednika te stranke. Aktualni predsjednik HDZ-a, nije zabrinut, naprotiv analitičari smatraju da Andrej Plenkoviću veći broj protukandidata u stranci može samo koristiti.

Galerija


Tomislav Karamarko ponovno bi bio predsjednik HDZ-a. ''Moram bit jako iskren i reći da ozbiljno razmišljam o toj mogućnosti da se kandidiram'', rekao je u ponedjeljak u Kninu za Dnevnik Nove TV.

O tome što razmišlja Karamarko, u HDZ-u ne razmišljaju previše. Barem ako je suditi po izjavi glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića. ''Nije još vrijeme unutarstranačkih izbora, bit će sredinom iduće godine, svatko se može kandidirati, ali moje je čvrsto uvjerenje da će i nakon idućih izbora predsjednik biti Andrej Plenković.''

Do prošlih izbora, došlo je nakon Karamarkove ostavke. I to nakon što je srušio vladu, pod pritiskom afere konzultantica i odluke povjerenstva da je u sukobu interesa. Odluku povjerenstva Ustavni sud nije dirao, ali je slučaj vratio upravnom sudu na ponovno odlučivanje.

Dok su se oko Tomislava Karamarka, te 2016. godine lomila koplja - uklizao je Andrej Plenković, kritizirao šefa, a zatim i preuzeo njegovu dužnost. Sada Karamarko kritizira njega. ''Izgubili su zadnje izbore, prema tome, ja mislim da je vrh stranke dislociran od stranačkog tijela.''

Stranačkom se tijelu stalno nude kandidati. Nedavno je to učinio Miro Kovač. ''Za pobjede na sljedećim izborima nama je potrebna rekonstrukcija u HDZ-u'', rekao je sredinom srpnja.

Kao mogući kandidat spominje se i Davor Ivo Stier. Više kandidata posebno desne struje HDZ-a, Plenkoviću ne štete previše. ''Što ih je više, to je njegova situacija bolja jer se na neki način te snage rasipaju unutar HDZ-a, ja ne mislim da ljudi koji su bili u političkom životu, imaju velikih šansi da se vrate'', kaže Tihomir Cipek, politički analitičar.

Kakve god te šanse bile, Plenković od njih, čini, ne strahuje

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr