Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička analiza

Gdje bi se mogao dogoditi sljedeći sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Tihomir Cipek prokomentirao je današnju komunikaciju između premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Prvo je premijer Zoran Milanović napisao pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, nakon čega je stiglo priopćenje iz Ureda predsjednice u kojem je najviše pažnje privukla točna 4. u kojoj je stoji da je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

Politički analitičar Tihomir Cipek smatra da to prije svega izgleda kao da predsjednica smatra da je predsjednik Vlade odgovoran njoj. Ali Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru i jednako kao što predsjednica ima legitimitet naroda to, napominje Cipek, ima i Vlada.

Ovak potez nije očekivao jer, objašnjava, što predsjednica Republike Hrvatske nema te ovlasti po Ustavu, tako da mu se čini da je to jedan ishitren potez.

'Bilo bi zanimljivo vidjeti koji su to gospodarski stručnjaci koji su joj to predložili. Na takav način', smatra Cipek. Naime, u priopćenju iz Ureda predsjednice stoji kako se do prijedloga o ostavci premijera došlo na temelju 'temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima'.

'Teška suradnja predsjednice i premijera sigurno neće biti u korist naših građana'

'Tu se radi o jednom zaoštrenom govoru u funkciji predizbornog nadmetanja, a ne u funkciji suradnje', komentirao je Cipek međusobnu komunikaciju predsjednice i premijera i napomenuo da Ustav jasno ukazuje da su predsjednica i vlada obavezni međusobno surađivati.

Također, Cipek napominje da se ovlasti predjednice odnose na nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, a nema nikakve ovlasti vezane uz ekonomsku politku Vlade. Naravno, kaže Cipek, o njoj može kritički govoriti.

'Ali na taj način zaoštravati odnose onemogućuje bilo kakvu suradnju', smatra Cipek.

'Kolinda je proturječna'

Osim toga, predsjednica je, kaže Cipek, proturječna. Naime, u točki četiri predlaže premijerovu ostavku, dok se u zadnjoj točki priopćenja poručuje kako 'sa zadovoljstvom prihvaća poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost radi usvajanja godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015. godinu'.

'Iz zadnje točke se vidi da je prethodni dio isključivo u funkciji jednog ideološkog nadmetanja, prepucavanja, a ne u funkciji suradnje', kaže Cipek.

Kolinda Grabar-Kitarović imenovala savjetnike!

Politički analitičar smatra da će i u budućnosti suradnja predsjednice i premijera biti kakva je trenutno. A glavni razlog je izborna godina zbog koje, smatra Cipek, njihov odnos neće biti odnos uvažavanja i suradnje, barem ne kada su u pitanju dnevnopolitička pitanja koja ne spadaju u ovlasti predsjednice.

'Očito je da postoji razmimoilaženje i da će se nastaviti', kaže analitičar i dodaje da će to 'trajati i podgrijavati se', a vrhunac će biti u predizbornoj kampanji. Smatra da to nije dobro jer, bez obzira tko je na vlasti, predsjednica bi za vrijeme kampanje trebala imati koliko toliko neutralnu poziciju, te se ni na koji način ne bi trebala neprosredno stavljati u funkciju bilo koje stranke.

Idući sukob?

Cipek je mišljenja da će premijer Milanović ignorirati ovaj zahtjev.

'Na početku će probati suzdržati svoj temperament, tim više što mu to zapravo odgovara jer pokazuje da se radi o osobi koja nije sklona suradnji. On će to tako interpretirati i homogenizirat će svoje pristaše oko sebe, tako da će lijevo biračko tijelo se na neki način okupiti oko SDP-a i oko Milanovića. I zapravo nam slijedi jedna žestoka predizborna kampanja. Nažalost, mislim da je ona ovim potezom preuranjeno najavljena', kaže Cipek.

Premijer i predsjednica ne samo pismima već i putem medija međusobno komuniciraju - što se dalje može očekivati?

'Radi se o tome da se na neki način vodi predizborna kampanja u institucijama koje je ne smiju voditi', kaže Cipek.

'Pa mislim da nećemo, mislim da će se situacija ipak nekako smiriti i da će ljudi shvatiti da ipak i jedan i drugi predstavljaju institucije države, a ne isključivo sami sebe', odgovara na pitanje hoćemo li svaki dan imati novo priopćenje ili pismo?

Na kraju, Cipek je pokušao predvidjeti gdje bi se mogao dogoditi sljedeći sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori.

'Bit politike je kadrovska politika, vjerujem da će se sukobiti oko nekog kadrovskog rješenja vezanog uz vanjske poslove ili nacionalnu sigurnost. Vidjet ćemo vrlo brzo', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene