Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražilo se mjesto više

Istraživanje koje je podiglo prašinu: Na predavanju o djeci homoseksualnih parova i potpredsjednik Sabora

Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prof.dr.sc. Marko Regnerus, sociolog (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Na poziv udruge "U ime obitelji" u Zagreb je stigao američki sociolog koji tvrdi da djeca koju podižu osobe u homoseksualnim vezama pokazuju niz lošijih ishoda nego ona odgojena obiteljima s muškim i ženskim roditeljem. Gostovao je na Katoličkom sveučilištu, a na predavanju je bio i potpredsjednik Sabora Željko Rainer.

Do posljednjeg mjesta bila je popunjena predavaonica zagrebačkog katoličkog sveučilišta. Američki sociolog Regnerus hrvatskoj publici predstavio je rezultate svog istraživanja.

Pročitajte i ovo Željka Markić, U ime obitelji Traže jednu stvar U ime obitelji poslalo pismo Plenkoviću, traže samo jednu stvar: "Nanosi štetu demokratskoj kulturi" Posvojiteljska obitelj - 1 Još nema rezultata USKOK-a Prošla je godina dana od uhićenja posvojitelja u Zambiji: "Mi i danas ne znamo je li legalno posvojiti dijete iz Konga"

"Zaključio sam da djeca koja su odrasla s roditeljima u istospolnim zajednicama u nekom trenutku djetinjstva imala tendenciju u nizu ishoda prolaziti lošije od djece koja su imala vjenčane majku i oca", rekao je sociolog Mark Regnerus.

U Hrvatsku je stigao na poziv udruge "U ime obitelji".

"Sva znanstvena istraživanja pokazuju da je za djecu najbolje da odrastaju u stabilnoj, dugotrajnoj vezi majke i oca ili zajednici koja je njoj najsličnija", rekao je Ivan Munjin iz udruge.

No s tom tezom se ne slažu u udruzi Zagreb Pride.

"Istraživanje koje je u Hrvatskoj provedeno 2016. godine također je pokazalo kako nema nikakvih značajnih razlika u uspjehu i blagostanju djece koju odgajaju istospolni parovi", rekla je Mia Gonan iz Zagreb Pridea.

Profesor Regnerus je pak u svom istraživanju vidio razlike.

"Vidio sam emocionalne poteškoće kod djece. To nije pokazalo samo moje istraživanje, već i druga istraživanja koja su izašla poslije i otkrivaju isti uzorak", napomenuo je.

Neki nedostatke vide u koncipiranju istraživanja

Brojne nedostatke u metodologiji kojom je proveo istraživanje vidi dr. Štambuk.

"On nije u obzir uzimao stabilnost obitelji. To nam je važno zato što zbog niza istraživanja znamo da stabilnost obitelji zapravo ono što utječe na razvojne ishode djece", rekla je psihologinja dr.sc. Marina Štambuk.

S tim se na slažu u udruzi "U ime obitelji".

"Profesor Regnerus je metodološki, ispravno koncipirao svoje istraživanje. To je potvrđeno jer je promaknut u status redovnog profesora na teksaškom sveučilištu", rekao je Munjin.

Profesorica Kamenov poziva se na istraživanja koja su pak utvrdila drukčije stanje.

"Djeca koja su odrasla s istospolnim roditeljima ne razlikuju se ni po jednom indikatoru – niti po emocionalnoj prilagođenosti, niti po kognitivnom razvoju, niti po svojoj seksualnoj orijentaciji, niti po svojim rodnim ulogama – od ostale djece", rekla je prof.dr.sc. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagreb.

Iz udruge "U ime obitelji" najavljuju nova predavanja u Zagrebu ovog američkog sociologa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene