Na poziv udruge "U ime obitelji" u Zagreb je stigao američki sociolog koji tvrdi da djeca koju podižu osobe u homoseksualnim vezama pokazuju niz lošijih ishoda nego ona odgojena obiteljima s muškim i ženskim roditeljem. Gostovao je na Katoličkom sveučilištu, a na predavanju je bio i potpredsjednik Sabora Željko Rainer.

Galerija Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Znanstvenik o djeci homoseksualaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Prof.dr.sc. Marko Regnerus, sociolog (Foto: Dnevnik.hr)

Do posljednjeg mjesta bila je popunjena predavaonica zagrebačkog katoličkog sveučilišta. Američki sociolog Regnerus hrvatskoj publici predstavio je rezultate svog istraživanja.

Vezani članci don Marino Ninčević - 3 Zašto je za Hrvate moralo jamčiti čak 16 zambijskih državljana? "Uhićeni Hrvati napravili su nenamjernu grešku" Danka Derifaj Reporterka Provjerenog doznaje nove detalje o uhićenim Hrvatima: Počinje novo ročište

"Zaključio sam da djeca koja su odrasla s roditeljima u istospolnim zajednicama u nekom trenutku djetinjstva imala tendenciju u nizu ishoda prolaziti lošije od djece koja su imala vjenčane majku i oca", rekao je sociolog Mark Regnerus.

U Hrvatsku je stigao na poziv udruge "U ime obitelji".

"Sva znanstvena istraživanja pokazuju da je za djecu najbolje da odrastaju u stabilnoj, dugotrajnoj vezi majke i oca ili zajednici koja je njoj najsličnija", rekao je Ivan Munjin iz udruge.

No s tom tezom se ne slažu u udruzi Zagreb Pride.

"Istraživanje koje je u Hrvatskoj provedeno 2016. godine također je pokazalo kako nema nikakvih značajnih razlika u uspjehu i blagostanju djece koju odgajaju istospolni parovi", rekla je Mia Gonan iz Zagreb Pridea.

Profesor Regnerus je pak u svom istraživanju vidio razlike.

"Vidio sam emocionalne poteškoće kod djece. To nije pokazalo samo moje istraživanje, već i druga istraživanja koja su izašla poslije i otkrivaju isti uzorak", napomenuo je.

Neki nedostatke vide u koncipiranju istraživanja

Brojne nedostatke u metodologiji kojom je proveo istraživanje vidi dr. Štambuk.

"On nije u obzir uzimao stabilnost obitelji. To nam je važno zato što zbog niza istraživanja znamo da stabilnost obitelji zapravo ono što utječe na razvojne ishode djece", rekla je psihologinja dr.sc. Marina Štambuk.

S tim se na slažu u udruzi "U ime obitelji".

"Profesor Regnerus je metodološki, ispravno koncipirao svoje istraživanje. To je potvrđeno jer je promaknut u status redovnog profesora na teksaškom sveučilištu", rekao je Munjin.

Profesorica Kamenov poziva se na istraživanja koja su pak utvrdila drukčije stanje.

"Djeca koja su odrasla s istospolnim roditeljima ne razlikuju se ni po jednom indikatoru – niti po emocionalnoj prilagođenosti, niti po kognitivnom razvoju, niti po svojoj seksualnoj orijentaciji, niti po svojim rodnim ulogama – od ostale djece", rekla je prof.dr.sc. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagreb.

Iz udruge "U ime obitelji" najavljuju nova predavanja u Zagrebu ovog američkog sociologa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju