Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se što je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima. Učinio je to putem priopćenja, nakon sastanka s europskim pučanima iz Hrvatske i Slovenije. Reakcije su podijeljene.

Galerija


Tri dana trebala su predsjedniku Europskog parlamenta da se ispriča.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 3 Jedna županija bilježi najgori dan od početka epidemije: Od 91 novog slučaja, više od pola je iz doma za starije Nove mjere, ilustracija Nove mjere od danas na snazi, spremaju se i kazne. Ne možemo više piti kavu u kafićima, jesti kokice u kinima, nema više svadbi...

''Iskreno žalim i ispričavam se zbog upotrebe riječi koje su mogle uvrijediti vaše sugrađane i koje su protumačene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, niti je bila moja namjera niti je moje mišljenje o ovoj problematici'', priopćio je Antonio Tajani. 

Iako je danas više puta bio pred kamerama, ispričao se putem priopćenja, nakon sastanka s hrvatskim i slovenskim europarlamentarcima iz grupacije pučana.

''Priznao je da je napravio veliku grešku, da je upotrijebio krive riječi i jasno se izjasnio nama na tom sastanku, a kasnije i nakon sastanka u svom potpuno preciznom priopćenju konačno se je ispričao, a to je ono što smo tražili, iskrenu ispriku i iskreno povlačenje onoga što je tamo bilo rečeno na skupu prošle nedjelje'', rekla je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Tajani je pismo poslao i hrvatskoj Predsjednici, a s premijerom se ponovno čuo putem telefona. Europarlamentarci iz grupacije pučana su zadovoljni. Oni s lijevog političkog spektra - ne baš.

''Zašto se nije ispričao odmah? Imao je priliku ispričati se prvi dan i povući izjavu. Ova isprika je pomalo uopćena i još uvijek imam dojam da nije do kraja spreman sve što je izrekao povući, ali u ovom slučaju ipak moram reći da je ovo jedan korak naprijed'', rekla je Biljana Borzan. 

Slovenski socijalisti pokrenuli su peticiju kojom se traži Tajanijeva ostavka. U 24 sata podržalo ih je više od dvije tisuće građana. Među njima su bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

O tome je li današnja Tajanijeva isprika dovoljna da bi se prešlo preko riječi s nedjeljnog skupa kod Trsta, eurozastupnici iz grupacije socijalista, tek će razgovarati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr