Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se što je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima. Učinio je to putem priopćenja, nakon sastanka s europskim pučanima iz Hrvatske i Slovenije. Reakcije su podijeljene.

Galerija


Tri dana trebala su predsjedniku Europskog parlamenta da se ispriča.

Vezani članci Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima" Alis Marić Ispričala se blogerica koja je statusom zgrozila javnost: ''Kajem se zbog moje nepromišljenosti i pomanjkanja suosjećanja"

''Iskreno žalim i ispričavam se zbog upotrebe riječi koje su mogle uvrijediti vaše sugrađane i koje su protumačene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, niti je bila moja namjera niti je moje mišljenje o ovoj problematici'', priopćio je Antonio Tajani. 

Iako je danas više puta bio pred kamerama, ispričao se putem priopćenja, nakon sastanka s hrvatskim i slovenskim europarlamentarcima iz grupacije pučana.

''Priznao je da je napravio veliku grešku, da je upotrijebio krive riječi i jasno se izjasnio nama na tom sastanku, a kasnije i nakon sastanka u svom potpuno preciznom priopćenju konačno se je ispričao, a to je ono što smo tražili, iskrenu ispriku i iskreno povlačenje onoga što je tamo bilo rečeno na skupu prošle nedjelje'', rekla je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Tajani je pismo poslao i hrvatskoj Predsjednici, a s premijerom se ponovno čuo putem telefona. Europarlamentarci iz grupacije pučana su zadovoljni. Oni s lijevog političkog spektra - ne baš.

''Zašto se nije ispričao odmah? Imao je priliku ispričati se prvi dan i povući izjavu. Ova isprika je pomalo uopćena i još uvijek imam dojam da nije do kraja spreman sve što je izrekao povući, ali u ovom slučaju ipak moram reći da je ovo jedan korak naprijed'', rekla je Biljana Borzan. 

Slovenski socijalisti pokrenuli su peticiju kojom se traži Tajanijeva ostavka. U 24 sata podržalo ih je više od dvije tisuće građana. Među njima su bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

O tome je li današnja Tajanijeva isprika dovoljna da bi se prešlo preko riječi s nedjeljnog skupa kod Trsta, eurozastupnici iz grupacije socijalista, tek će razgovarati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr