Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglavi rast cijena hrane

Svjetska banka predstavila alarmantne podatke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalne cijene hrane u srpnju su skočile za deset posto u odnosu na lipanj, kukuruz i soja došle su do rekordne razine, a sve je to posljedica sušnoga ljeta i visokih temperatura i u SAD-u i u istočnoj Europi

Od lipnja do srpnja kukuruz i pšenica skočili su za po 25 posto, soja za 17, a samo je riža pala za četiri posto, objavila je u četvrtak Svjetska banka u najnovijem izvještaju o cijenama hrane.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu" Konferencija o hrani Održana konferencija Cijena hrane pod udarom inflacije: "Energetska tranzicija trajat će duže od 10 godina"

Indeks cijena hrane Svjetske banke šest je posto viši u srpnju nego u srpnju prošle godine, a jedan posto viši od prethodnoga vrhunca u veljači 2011.

'Cijene hrane znatno su narasle i prijete zdravlju i dobrobiti milijuna ljudi', rekao je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim. 'Afrika i Bliski istok posebno su ranjivi, ali slično je i s ostalim zemljama u kojima su naglo narasle cijene žitarica'.

>> Zbog nestašice hrane ljudi će morati postati vegetarijanci!?

Čini se da je vrijeme glavni krivac za rast cijena. Suša u SAD-u izazvala je velike štete na ljetnim urodima kukuruza i soje, kojih je Amerika glavni izvoznik. Sušno ljeto u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu pridonijelo je projekciji pada proizvodnje pšenice.

Stručnjaci Svjetske banke trenutačno ne predviđaju ponavljanje 2008., ali negativni faktori kao što su El Nino, nesigurnost izvoznika, loš ured na južnoj hemisferi ili znatno povećanje cijene energenata, mogli bi dovesti do daljeg rasta cijena poput onoga prije četiri godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene