Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakao na poslu

Svjedočanstva mobinga: Šef je radio takve prljave stvari ljudima da sam se zgrozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako zakonom zabranjeno, zlostavljanje na poslu nije neuobičajeno. Brojni su primjeri mobinga kojeg zaposlenici doživljavaju na radnom mjestu.

Jeste li se i vi susreli s mobingom na radnom mjestu? Svoja iskustva pošaljite nam na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

Posljednji slučaj koji graniči s mobingom, a odjeknuo je prilično glasno u hrvatskoj javnosti, potaknuo je potrebu da se o ovoj temi progovori i da i vi, čitatelji Dnevnik.hr-a, iznesete svoja iskustva s terorom s kojim se možda suočavate na radnom mjestu. 

Tvornica pilića pod povećalom: Evo što ispituju radnike na detektoru laži

Jedna čitateljica ispričala nam je kako je pod pritiskom, najmanje je reći, nekorektnog odnosa šefa prema njoj i njezinim kolegama, dala otkaz. A da bi koliko-toliko otklonila psihološku štetu nastalo zlostavljanjem, posjećivala je psihijatra.

'Ja nisam dijete koje ide u vrtić ili školu, koje će si dozvoliti viku na sebe, koja se dogodila u mom slučaju, gdje su me kolega i kolegica doslovce izvrijeđali', ispričala je Branka koja je također doživjela mobing na radnom mjestu. 'Nažalost i ja sam prošla kroz pakao mobinga kao i mnogi drugi. Još žalosnije je što znam da neke moje kolegice možda još uvijek kroz to prolaze. Ni ja ne bih rekla dosta, da nisam pala i tada je bilo gotovo, više im nisam bila dobra. Ovdje se radi o najpoznatijem trgovačkom lancu u Hrvatskoj i BiH. Da ne spominjem da sam radila za dvoje, kao zamjenik poslovođe morala sam obavljati i njegov i svoj dio posla, jer bi on po cijeli dan pio kavu u kafiću. Ako bih se žalila prijetio je otkazom. Radio je takve prljave stvari da bih se zgrozila kad čujem, sve zato jer mu netko možda nije odgovarao.

Prvo je jedna kolegica završila na psihijatriji, zatim druga, pa kolega... ja sam kao zamjenica obavjestila o svemu što se događa direktora, ljudske resurse, ali sve uzalud.

'Ja nisam dijete koje ide u vrtić ili školu, koje će dozvoliti viku na sebe'

Nakon toga, iz osvete šef odlazi na godišnji odmor dvanaest dana, ostavljajući me samu da radim po cijeli dan, od jutra do sutra. Jedan sam dan samo pala....i od tada se sve promjenilo, kao da to više nisam ja. Posjete psihijatru i strah od bilo kakvog posla i dan danas, nakon dvije godine. Dobila sam otkaz, ustvari prisiljena sam ga bila dati, bez obzira na stalni posao. Nikad nikakvu odštetu ni bilo šta nisam uspijela dobiti. Nažalost znam da pravda neće nikad biti zadovoljena i uvijek će mi biti žao što se takve stvari događaju poštenim i vrijednim ljudima', napisala nam je jedna čitateljica.

Mobing je u Hrvatskoj protuzakonit i ukoliko ste žrtva, vrijeme je da se obratite nadležnim institucijama. Podsjetimo, u prosincu je donesena je pravomoćna presuda zbog mobinga u školstvu. Nakon što je profesorica fizike u zadarskoj Poljoprivrednoj školi tužila ravnatelja zbog uznemiravanja i vrijeđanja, sud je odlučio u njezinu korist. A odštetu je platila - škola.

Zlostavljanje profesorice počelo je nakon što je u jednom razredu na kraju školske godine zaključila 11 jedinica, što inspekcija, tvrdi, nije osporila. Ali zato jest ravnatelj kojemu je baš tada isticao mandat pred mirovinu, a Jelena je pokazivala ambicije za to radno mjesto. Zbog stresa je završila na bolovanju, a onda su počela stizati pisma. 'Teško mi je bilo, jako sam se loše osjećala, bila je to jedna mučna atmosfera', rekla je tada Jelena. Zbog mobinga je dobila 10 tisuća kuna odštete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene