Nedjeljna satnica od 1. siječnja s 35 raste na 50 posto. Dnevnik Nove TV izračunao je što to znači za radnike. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Galerija Rad nedjeljom: Ilustracija - 3 Rad nedjeljom: Ilustracija - 4 Rad nedjeljom: Ilustracija - 5 +5 Rad nedjeljom: Ilustracija - 2

Ponedjeljak ili nedjelja - na hitnom prijmu nebitno je koji je dan.

"Naravno, svima odgovara da više zarađuju. Bilo koji veći postotak bolji je od bilo kojeg manjeg postotka, ali moramo se zapitati koliko to nas zaista košta. Životno, odnosne one koji rade tako", rekao je Ivan Gornik, pročelnik OHBP-a u KBC-u Zagreb.

Samo u našoj najvećoj bolnici prošli mjesec odrađeno je 57.000 nedjeljnih sati. U MUP-u se prosječno isplati više od četiri milijuna kuna na dodatak za rad nedjeljom. Satnica za nedjelju svima u državi s 35 skače na 50 posto više od redovite. I to od prvog siječnja.

"Pozdravljam tu odluku vlade, normalno da onome tko ne može biti u krugu svoje obitelji u nedjelju, da mu to mora biti plaćeno", rekla je Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

Skuplja nedjelja u teoriji bi izgledala ovako: samcu u Zagrebu, zaposlenom u tvrtki bez kolektivnog ugovora, koji dosad nije imao plaćenu radnu nedjelju, s prosječne 7623 kune plaća će narasti na nešto više od osam tisuća.

Trgovina, ilustracija Neradna nedjelja i dalje kamen spoticanja u Hrvatskoj: Prijedlog izmjena zakona podijelio i trgovce

Oni s neradnom nedjeljom Tomislavu na kavu stižu posljednjih 12 godina.

"Novac od rada nedjeljom može motivirati neke ljude koji su u financijskim poteškoćama, ali niti jedna velika svota novca ti ne može pomoći ako želiš biti doma s obitelji", rekao je konobar Tomislav Dominić.

Više bi s obitelji prema novom zakonu o radu mogli biti trgovci. Tek 16 nedjelja bilo bi radno.

Marija Miholjek, voditeljica Nove TV Što Hrvati misle o radu nedjeljom? Jesu li za ili protiv? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje

"Naravno da je dodatno plaćeno, kao i dosad što je bilo. Kod mene je bilo 35 posto, prema pravilniku o radu trgovine", rekao je Ivan Cibarić, vlasnik trgovina.

Ima ipak i onih čija satnica ostaje ista. Za gospođu Ljubicu na zagrebačkom Dolcu već 20 godina nedjelje su iste - jer svaka kuna dobro dođe: "Nama je svejedno koji je dan. Dođete u nedjelju da još nešto prodate jer se ostale dane slabo proda."

"Mislim da će naša Vlada na osnovu toga što su donijeli raditi svaku nedjelju", rekao je Miljenko, prodavač iz Zagreba. 

Jer, tko ne bi volio zaraditi više? Ipak, računica nije tako jednostavna. Onima koji mogu birati - nedjelja je ipak neprocjenjiva. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju