Na Gospodarsko-socijalnom vijeću satima su se brusili detalji oko rada nedjeljom. Država ne odustaje od zabrane, ali poslodavci onih radnika koji moraju raditi i nedjeljom taj će rad morati platiti puno više nego što žele.

Galerija Rad nedjeljom Rad nedjeljom - 1 Rad nedjeljom - 2 +0 Rad nedjeljom - 3

Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? Vlada, sindikati i poslodavci su dogovorili - barem 50 posto više nego ostalim danima.

A koliko se dosad plaćao rad nedjeljom? U prosjeku 37 posto više, ali samo tamo gdje postoje kolektivni ugovori. Tamo gdje ih nema plaćalo se koliko odluči poslodavac. Danas pak poslodavci kažu kako im je potpuno jasno da rad nedjeljom košta.

"Mi smo već u našim kolektivnim pregovorima pregovarali i postigli suglasnost sa sindikatima, stoga nemamo nikakvih problema u smislu razumijevanja da rad nedjeljom treba platiti više", poručila je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Više, ali koliko više? 

"Mi smo u pregovorima tražili da rad nedjeljom bude plaćen i sto posto više. Na kraju, s obzirom na sve što se događalo, ovaj pomak s predloženih 30 na 50 posto pomak je koji bi još uvijek trebao omogućiti kolektivno pregovaranje za veće iznose", mišljenja je sindikalist Krešimir Sever.

No pitanje je koliko su građani uopće zainteresirani za veću satnicu nedjeljom, a koliko njih zapravo želi neradnu nedjelju neovisno o tome koliko su plaćeni.

"Mislim da ne bih radila nedjeljom ako bih imala izbor. Obiteljski sam čovjek", rekla je Ivanka, a slično razmišlja i Kata. "To nema cijene. Evo, bar ja sad s tim iskustvom koliko dugo radim već tu, vikende i praznike ne radimo, ne može mi to stvarno nitko platiti subotu i nedjelju da radim. Ne bih pristala, pogotovo u svojim godinama."

"Više nikad ne bih radila u trgovini i s ljudima. Mislim da je to nešto najgore. Nema tog novca za duševni mir. Mislim da svatko tko je radio u trgovini razumije kako je to stresan posao", rekla je Sabina.

Marin Piletić Novi Vladin prijedlog: Rad nedjeljom plaćao bi se barem 50 posto više nego ostalim danima

Trgovina, ilustracija Neradna nedjelja i dalje kamen spoticanja u Hrvatskoj: Prijedlog izmjena zakona podijelio i trgovce

Prema Vladinim najavama, od 1. siječnja zaposleni u trgovini radit će najviše 19 nedjelja godišnje, a u ostalim sektorima imat će pravo priziva savjesti protiv rada nedjeljom. Oni koji budu radili morat će imati minimalno jednu slobodnu nedjelju mjesečno.

Više o reakcijama na detalje oko rada nedjeljom pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju