Od srijede su u pogonu kamere koje nas snimaju na 30-ak lokacija u zemlji.


Kamere, kako mobilne, tako i one i fiksne od srijede su u pogonu. I snimaju na 30-ak lokacija u zemlji. Projekt težak 4 milijuna i 700 tisuća kuna, kažu u MUP-u, mogao bi spasiti desetke života svake godine. Tvrde, nije im cilju represija, već prevencija prometnih nesreća. Novost je u projektu da bi kazne koje mogu biti od 300 do čak 15.000 kuna, uskoro mogle izravno u sandučić prekršitelja.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Policija objavila detalje nesreće na Klisu: Vozač prethodno skrivio još jednu nesreću, pobjegao, bio je pijan i nije imao dozvolu Vatrogasci izvlače tijelo poginulog muškarca Tragedija u Zagrebu: Muškarac preminuo nakon što ga je zatrpala zemlja dok je kopao kanal, nisu ga uspjeli spasiti

Nema više po gasu, pa koliko ide! Kamere snimaju, a kazne će uskoro na kućnu adresu!

'Nije nam bitno da bude više prekršaja. Mi ćemo biti sretni ako bude manje prekršaja, a da uspijemo dovesti do toga da vozači poštuju ograničenja brzine', objašnjava Josip Mataija, v.d. voditelja službe za sigurnost prometa.

A brzina je i razlog zbog koje je MUP danas u zagrebačkoj Dubravi, predstavio program težak 4,7 milijuna kuna.

Svi nažalost znamo što podrazumijevaju cvijeće i lampioni uz ceste. Postavljenjem kamera na nekoliko desetaka lokacija diljem zemlje, tvrde u MUP-u, spriječit će tragedije na hrvatskim cestama. A podaci iz Splitsko-dalmatinske županije gdje su kamere postavljene prije nekoliko godina, tome već idu u prilog.

SNIMAJU U OBA SMJERA I OBJE TRAKE Evo gdje su postavljene MUP-ove kamere

Splitsko - dalmatinska policija tvrdi - broj nesreća s ozlijeđenim i smrtno stradalima se prepolovio od postavljanja. A to je bio i cilj.

'Uređaje smo postavili na mjesta gdje su nam se i događale najčešće prometne nesreće', kaže Mataija.

A te su lokacije - u Rijeci i okolici, uključujući i obilaznicu, njih 10 na kojima su postavljene kamere. U Zagrebu 7 , te po jedna u Pavučnjaku i Čeglju na staroj karlovačkoj, te jedna u Žerjavincu.  U Osijeku, uključujući i obilaznicu 4 kamere, po dvije u Čemincu i Čretu Bizovačkom, te jedna u Podravskoj Moslavini i Feričancima.

Premda na 30 lokacija, kamera je 15. Selit će se prema potrebi na terenu. Dodatnih upozorenja da kamera snima na cesti neće biti. Vozači projekt odobravaju!

Uz fiksne kamere, nabavljeno je i 10 mobilnih.

'Sustav provjerava svako vozilo koje vidi, ali nam izbacuje samo podatke za ona koje postoji osnovana sumnja da je u prekršaju ili kaznenom djelu', kaže Neven Pausić iz mobilne jedinice prometne policije.

U 2014. godini u Hrvatskoj je poginulo 308 osoba u prometnim nesrećama. Svaki druga, zbog brzine! Kažu u MUP- u, razloga za ovaj projekt, više no dovoljno!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook