Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte zašto

Sve je više žena poduzetnica, bolje prolaze u krizi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtke sa ženom na čelu prolaze bolje u krizi. Poduzetnice se bolje nose s krizom, tvrde stručnjaci, jer im je do njihovih tvrtki i zaposlenika jako stalo. Tvrtke im ostvaruju milijarde kuna prihoda.

U odnosu na prije deset godina udvostručen je broj tvrtki koje imaju žene poduzetnice. Mlada poduzetnica Andrea Cmrečki tvrtku je otvorila u najvećoj krizi. 'Jednostavno sam zaplovila i počela sam svoj posao', rekla je Andrea koja slika i dizajnira odjeću. Donedavno je to radila za druge, a sada za sebe, pa joj je dan prekratak.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

'Stalno je neka jurnjava, strka, telefonski pozivi, brzo, brzo... I onda jednostavno moram odvojiti vrijeme kreative. Kad sam sa svojim kistovima, ugasim sve i krenem slikati', rekla je Andrea. U razvoj ženskog poduzetništva država je uložila milijune kuna.

>> Donosimo sve detalje: Evo kako sami možete stvoriti posao i uspjeti!

'Kamatna stopa je svedena na dva posto za žene koje žele pokrenuti svoje biznise', rekla je Mary Ann Rukavina Cipetić, iz Regionalnog centar za ravnopravnost. To se itekako isplatilo. Poduzetnice su sada zastupljene s 28 posto u ukupnom broju, a zapošljavaju više od 100 tisuća radnika. Brojke su se u deset godina udvostručile. Žene se i dokazano bolje nose s krizom.

'Žena će se teško odreći projekta koji je započela jer ga doživljava kao svoju obitelj i socijalno je osjetljivija. Za razliku od muškarca, žensko poduzetništvo je manje vezano uz profit. Ono je vezano i uz profit jer naravno treba se opstati, ali to nije prvi kriterij i najvažnija stvar', rekla je Dragica Jerkov iz Udruge žena poduzetnica.

Andrea dizajnira odjeću koju proizvodi hrvatska tekstilna tvrtka. Da svi tako rade gospodarstvo bi se polako pokrenulo. Onima koji se dvoume, Andrea savjetuje da jednostavno krenu. 'Mislim da sam sve posložila onako kako bih ja voljela da bude. Mislim da još uvijek ne bih ništa pokrenula ni otvorila. Jednostavno se mora odlučiti, pokrenuti, malo zažmiriti i nadati se da će i taj faktor sreće uskočiti', rekla je Andrea. S obzirom na to da sreća prati hrabre to ne bi trebao biti problem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene