Obavijesti Pretražite Navigacija
39 prijavljenih zastupnika

Sve je spremno za nastavak sjednice Sabora, a redoslijed pitanja na aktualnom prijepodnevu odlučila je - lutrija

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Sve je spremno za nastavak sjednice Sabora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve je spremno za nastavak sjednice Sabora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sve je spremno za nastavak sjednice Sabora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sve je spremno za nastavak sjednice Sabora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Aktualno prijepodne (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Galerija
Nakon jednomjesečne stanke saborski zastupnici u srijedu se vraćaju na posao. Zasjedanje počinje aktualnim prijepodnevom gdje će oporba rešetati vladajuće vrućim pitanjima. Nakon toga, premijer Plenković izvijestit će zastupnike o sastancima Europskog vijeća.

Kao na lutriji - loptice su odlučile kojim će redom zastupnici vladajućima postavljati pitanja, a prijavljenih je 39 zastupnika. "HDZ je uvijek spreman za saborsku raspravu. Prijepodne će pokazati da Vlada radi sjajan posao!", ističe Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Pročitajte i ovo Sabor Povratak na staro Treba li Saboru reforma načina rada? "Zastupnici misle da trošenjem vremena postaju popularni" Siniša Hajdaš Dončić (Dnevnik.hr) Aktualno prijepodne Siniša Hajdaš Dončić premijeru u Saboru: "Gospodine Plenkoviću, heteroseksualac sam pa nemam pobuda da trčim za vama"

Spreman je i HNS. Na klubu su dogovorili kako će ubuduće biti oštriji, pa i prema koalicijskom partneru HDZ-u. U fokusu im je zakon o strukovnom obrazovanju, zakon o najmu, ali i vruć krumpir. "Očekujemo od partnera da na sjednicu sabora stave Istanbulsku konvenciju na dnevni red", kaže šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz HNS-a, o tome i razgovaramo pa u dogledno vrijeme će se obaviti unutarstranačaka rasprava o Istanbulskoj konvenciji, a nakon toga ćemo vjerojatno i o njoj u saboru raspravljati", kaže Bačić.

Doživjeti ratifikaciju Istanbulske konvencije želja je i SDP-a i GLAS-a. No to nije jedini problem, slažu se, koji se ne rješava. "Vlada jednostavno ne daje odgovore na pitanja. Pogledajte što se događa u Uljaniku - tisuće ljudi čeka plaću, a premijer Plenković se ponaša kao da to njega ne zanima. On je već u ovom trenutku trebao imati ispregovarano sa Europskom komisijom rješenje za pulski Uljanik", smatra SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

"Obiteljski zakon odjedanput više nije tema. To možda znači da ovaj obiteljski zakon i nije tako loš, samo ga treba dobro primjenjivati", kaže pak zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Na saborsku raspravu čeka nekoliko desetaka izvješća za protekle tri godine - od HNB-a, Fine, HANFA-e, Državnog odvjetništva. MOST priprema konkretne zakonske prijedloge, kažu, ali imaju problem.

"Žalosti sve nas kada mi damo prijedlog, a on ne dolazi na dnevni red ili se stavi u kasnim satima iako su teme koje su bitne za građane", ističe Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Idući tjedan na Odboru za ustav naći će se prijedlog novog poslovnika. Predlaže se da se stanke traže od 13:30 do 15 sati. Skratit će se vrijeme replika i povrede poslovnika. Zastupnike čeka više od 100 točaka na dnevnom redu. Već u četvrtak ide prijedlog zakona o državnoj imovini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene