Saborski hodnici su pusti, tek tu i tamo pokoji zastupnik. Do aktualca je još jedan dan pa se tako pitanja bruse, a želje ministara koje bi trebali postaviti neki vladajući zastupnici prikupljaju se u vladi.

Galerija


„Koliko ja znam, nitko nije dobio takva pitanja, ja ih nikad nisam dobio koliko sam u Saboru“, kaže potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner.

Vezani članci SDP-ov Arsen Bauk u Sabor je donio nekoliko mandarina - 2 Arsen Bauk na saborsku klupu poslagao mandarine u sjećanje na Đorđa Balaševića Slika nije dostupna Zastupnici na rubu živaca: Pogledajte najžešće okršaje u Saboru

Miro Kovač (HDZ) poručuje kako on sam smišlja pitanja jer „misli svojom glavom“.

SDP-ovci spremni na okršaj s vladajućima

SDP-ovci, koji su se mirili na vikendu u Ogulinu, spremni su za promjenu - za okršaj s vladajućima.

„Imamo 9 pitanja, taktika će biti da postavljamo pitanja za koja mislimo da građani žele odgovore čuti od premijera“, kaže predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk i dodaje kako će većinu pitanja postaviti premijeru.

Mostovci su pak ideje bistrili u Križevcima. U ovoj godini nude rješenja - olakšice poduzetnicima, nastavak reforme pravosuđa…

„Naravno da ćemo biti konstruktivni, neka druge stranke budu zadužene za to one skidaju druge, traže opozive“, kaže predsjednik Mosta Božo Petrov.

HDZ bi mijenjao stanke i replike

HDZ radi na izmjenama saborskog poslovnika, a do kraja mjeseca - prezentirat će ih koalicijskim partnerima i oporbi. Mijenjali bi stanke, replike i povrede poslovnika.

„Naprosto uvođenje reda i ozbiljnosti u Sabor, kako bi Sabor radio ono što bi trebao raditi, prije svega ono što je na dnevnom redu“, kaže Željko Reiner.

I SDP se slaže da treba ukinuti repliciranje unutar vlastitog kluba, alli nisu za izmjene oko stanki.

„Mislim da i dalje treba postojati mogućnost da se u slobodnoj raspravi bilo koja tema izrekne u pet minuta na početku zasjedanja“, tvrdi Bauk.

Živi zid ne želi promjene

Živi zid, čijeg su zastupnika Ivana Pernara opominjali zbog pizze u sabornici ili ga iz nje iznosili, ne bi mijenjao baš ništa.

„Izmjene o kojima se govori idu u smjeru da se suzbije i onemogući sloboda govora i količina govora.
Izmjene poslovnika trebale bi i preciznije propisati situacije, koje smo u prošlosti već gledali. Primjerice, tko vodi Sabor nakon što predsjednik da ostavku, a novi još nije izabran“, kaže predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.