Obavijesti Video Pretražite Navigacija
besplatan broj 116 006

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje: "Potražite pomoć, promjena počinje pozivom"

Aktualno Galerija Nasilje; ilustracija - 2 Nasilje; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje; ilustracija - 4 Nasilje; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje; ilustracija - 3 Nasilje; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nasilje; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje, i to najčešće od svoga partnera. Poražavajući su to podaci recentnih studija kojima svjedoče i stručnjaci, odnosno volonteri Nacionalnog pozivnog centra, koji već deset godina pruža podršku žrtvama i svjedocima nasilja. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

U deset godina Nacionalni pozivni centar je primio više od 16 tisuća poziva upomoć, a kako bi dodatno podigli svijest o problemu o kojem se premalo govori, u Muzeju prekinutih veza predstavili su instalaciju 116 006 - Promjena počinje pozivom.

Uživo iz Muzeja prekinutih veza javila se reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić, koja je razgovarala s Franjom Lovrom Popovićem iz Nacionalnog pozivnog centra.

Na pitanje što prvo treba napraviti kada se neka žrtva nasilja javi na telefon, odgovara: "Prvo provjeravamo je li na sigurnom, je li se maknula od samog počinitelja i nakon toga je informiramo o njezinim pravima i prije nego što je prijavila kazneno djelo, o načinima prijave i kako potražiti pomoć."

Pročitajte i ovo Slavko Durdov zbog zabrane svinjokolje Seljaci blokirali ceste i granični prijelaz, najavljuju još drastičnije poteze: "Idemo do kraja, poručujem premijeru i ministrici da se udostoje doći"

Zašto se žrtve najčešće ne obraćaju za pomoć? "Postoji više razloga, jer ne prepoznaju sve oblike nasilja kao nasilje u obitelji. Ne prepoznaju možda da nije samo fizičko nasilje nešto što se može prijaviti, tako najčešće ostaju u nekim odnosima zbog osjećaja odgovornosti prema toj vezi ili jer financijski ne mogu osigurati svoju sigurnost", rekao je Franjo Lovro Popović.

Može li se sustav učinkovito boriti protiv nasilja u obitelji? Kazne nasilnicima dosta su blage.

"Mislim da se sustav s godinama bolje nosi s nasilnicima jer se prepoznaje potreba za sankcioniranjem počinitelja, ali i za sveobuhvatnijom pomoći i podrškom žrtvama, pomoć koja je dugotrajna, koja je obuhvatna na području cijele Hrvatske."

Pročitajte i ovo Krešimir Škarica - 1 AKCIJA USKOK-A ZBOG KAMPA NA MURTERU Odvjetnik uhićene službenice iz afere Pripuz: "Nema govora o mitu"

Na pitanje što napraviti kada su svjedoci nasilja djeca ili kad su djeca žrtve nasilja, odgovara: "Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice, i na odrasle i na djecu. Treba što prije i što proaktivnije potražiti pomoć organizacija i institucija koje pružaju pomoć i podršku kako bi posljedice bile što manje. Želimo informirati time da žrtve potraže pomoć jer promjena počinje pozivom", rekao je Franjo Lovro Popović iz Nacionalnog pozivnog centra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene