Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog zabrane svinjokolje

Seljaci blokirali ceste i granični prijelaz, najavljuju još drastičnije poteze: "Idemo do kraja, poručujem premijeru i ministrici da se udostoje doći"

Aktualno Galerija Slavko Durdov Slavko Durdov Foto: DNEVNIK.hr Seljaci u Županji - 4 Seljaci u Županji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Seljaci u Županji - 3 Seljaci u Županji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Seljaci u Županji - 2 Seljaci u Županji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Seljaci u Županji - 1 Galerija 1/5 >>
Zbog zabrana svinjokolje i trgovanja mesom, koje su uvedene kao mjera protiv širenja afričke svinjske kuge, dio seljaka u četvrtak je traktorima blokirao granični prijelaz kod Županje, autocestu kod Nove Gradiške te promet u Ilači nedaleko od graničnog prijelaza Tovarnik. Kažu da neće odustati od svojih zahtjeva te pozivaju vladajuće na razgovor. U protivnom bi mogli blokirati i pružne prijelaze, najavili su.

Uživo iz Županje, na granici s Bosnom i Hercegovinom javila se reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić koja je razgovarala sa svinjogojcem iz Gradišta, Slavkom Durdovom.

Tijekom večeri pristizalo je još prosvjednika pa ih je tijekom javljanja uživo reporterke Dnevnika Nove TV u Županji bilo više nego tijekom dana, javila je. Ističu da prosvjeduju samo zbog vlastitih problema i nezadovoljstva, a ne politike.

Bešić Đukarić gosta je pitala što svinjogojci kažu na premijerov komentar da su prosvjednici instruirani od strane Mosta i Domovinskog pokreta.

"Politikanstva ovjde u potpunosti nema, a premijeru mogu samo poručiti da ovdje ima i članova HDZ-a koje je sramota što nose iskaznicu HDZ-a", rekao je Durdov.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je zahtjeve poljoprivrednika u četvrtak poslijepodne i rekla da bi ukidanje mjera i povratak svinjokolja, uništili hrvatsko svinjogojstvo.

Pročitajte i ovo Krešimir Škarica - 1 AKCIJA USKOK-A ZBOG KAMPA NA MURTERU Odvjetnik uhićene službenice iz afere Pripuz: "Nema govora o mitu"

"Mi nismo ništa ni očekivali, da će bit pozitivniji odgovor. Jer premijer kaže sam da je imao dobar radar u biranju svojih djelatnika, a kako vidim, da nije dobro izabrao oko sebe. Jer 30 godina strategije nema u ničemu, pa tako ni poljoprivredi. A kad shvatimo da od poljoprivrede žive i crvi i mravi od zemlje, onda će nam bit svima bolje", rekao je svinjogojac.

Na pitanje hoće li imati svinjokolju 1. prosinca, kaže: "Samo ako dozvole. Mi jedva čekamo da za svoje osobne potrebe, da jedemo zdravu hranu, a ne iz trgovačkih lanaca koja je upitne kvalitete".

Koliko dugo ovakvo stanje može trajati, zanimalo je reporterku.

"Idemo do kraja, a ja poručujem premijeru i ministrici da se udostoje doći, da sjednemo i da se dogovorimo. Nećemo odustati ni jednog milimetra i idemo do konačne pobjede", kaže Durdov te dodaje: "Ako se nitko ne udostoji doći, idemo u još drastičnije mjere. Zatvaranje ostalih cesta i pružnih prijelaza i sve što bude potrebno".

Pročitajte i ovo Zoran Pripuz - 1 Pljušte reakcije Tko je Zoran Pripuz? Od optužnice u slučaju Dečki s Knežije do optužbi za prijetnje i iznuđivanje

"Spavat ćemo ovdje. Ima tu i djece. Žalosno je da se ovo dogodilo. Nije trebalo doć do ovoga, samao da je bila bolja volja s vladajuće strane", zaključio je svinjogojac prosvjednik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene