Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetsko siromaštvo

Svaki četvrti umirovljenik na rubu je siromaštva, a poskupljuje grijanje: "Obučem se toplije, grijem samo jednu prostoriju"

Grijanje na struju (Foto: Dnevnik.hr)
Grijanje na struju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grijanje na struju (Foto: Dnevnik.hr) Grijanje na struju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Grijanje na toplanu (Foto: Dnevnik.hr) Grijanje na toplanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dejan Lončarić (Foto: Dnevnik.hr) Dejan Lončarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Igor Vučković (Foto: Dnevnik.hr) Igor Vučković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Grijanje na plin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Nema kraja poskupljenju energenata uoči početka sezone grijanja. Poskupjela su drva za ogrjev, a očekuje se i daljnji rast cijena. U isto vrijeme procjenjuje se da u Europskoj uniji više od 50 milijuna kućanstava živi u energetskom siromaštvu. Među ugroženijima je i Hrvatska zbog malih primanja i stalnog poskupljenja energenata.

Zbog male mirovine Ana već ima uhodani način štednje za vrijeme sezone grijanja. "Obučem se toplije kad nešto radim ili ako sjednem i manje se grijem samo u jednoj prostoriji. Druge uopće ne grijem. Plina po zimi dok se grijem, jer sve imam na plin, bude mjesečno do 400 kuna“, kaže Ana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osigurana sredstva Dobra vijest za starije osobe: Započinje isplata nacionalne naknade Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Umirovljenici zajedno Ljeto klizi svome kraju, frustracije građana rastu. Što radi oporba? ''To naprosto nije normalno''

Jeftinog grijanja nema. Za dvosobni stan u Splitu koji se grije klimatizacijskim uređajem, na mjesec se potroši oko 400 kuna struje. Za sličan stan u Zagrebu na plinsko grijanje potroši se više od 800 kuna na mjesec. Grijanje na toplanu u Rijeci ove će zime za stan od 60 četvornin metara stajati 635 kuna na mjesec.

Poskupjela su i drva za ogrjev. Metar drva je u godinu dana poskupio za 30 kuna - na 630, a jedan metar nije dovoljan za mjesec dana grijanja. Kupuje se i kreditnim karticama.

"Sve ide danas na rate, dođe po deset vreća, na dvije rate. Samo da je što više rata da prežive. Jer uvijek još uz to ima nekaj drugo, kaže" Igor Vučković, direktor tvrtke.

Uoči zime dimnjačari upozoravaju na sigurnost.

"Stariji uređaji možda nisu dovoljni ni da se samo jednom obavi servis nego i dva puta godišnje, govorim o plinu. A kod krutog goriva tu je nužno da se dimnjaci očiste i pripreme za sezonu u smislu prohodnosti“, ističe Dejan Lončarić, iz Grupacija dimnjačara pri HGK.

Ako imate malu kupaonicu i veliki bojler u njoj obavezno mora postojati dotok zraka jer prilikom kupanja ovakav bojler može usisati sav kisik iz prostorije u kojoj će onda ostati otrovni ugljični monoksid bez boje okusa i mirisa koji vas može ubiti u roku od 3 minute, a da toga ne budete niti svjesni.

Na sigurnosti, upozoravaju dimnjačari, ne treba štedjeti jer je i prošle godine bilo i požara i slučajeva trovanja plinom. Da bi platili dimnjačara, neki će građani morati još rjeđe paliti svoje peći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene