Vrhunac toplinskog vala (Foto: Pixell)
Vrhunac toplinskog vala (Foto: Pixell)

Krajem tjedna Hrvatsku će zahvatiti velika promjena vremena.


Hrvatsku u utorak očekuje vrhunac toplinskog vala, s temperaturama koje će dosezati 36 i gdjegdje i 37 stupnjeva. Najtoplije će biti u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji te u južnoj Dalmaciji.
Zbog toplinskog vala, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je i upozorenje - tako se za Karlovac i Osijek u utorak predviđa vrlo velika, a drugdje velika opasnost od toplinskog vala. I u ponedjeljak i u srijedu valja biti na oprezu, dok će u četvrtak već temperatura biti niža i ugodnija.

Naime, sredinom tjedna stiže nam pravi temperaturni šok jer će se visina temperature doslovce - prepoloviti! U srijedu stiže nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će zahvatiti većinu zemlje a temperature će se drastično spustiti. Prema prognozi DHMZ-a za Zagreb za sedam dana, u srijedu će u glavnom gradu temperatura još biti 33 stupnja, dok bi u četvrtak dnevni maksimalac trebao biti 10 stupnjeva niži, a u petak i subotu najviša dnevna temperatura iznosit će tek - 17 stupnjeva.

Na Jadranu se uglavnom u srijedu i četvrtak lokalno očekuju pljuskovi s grmljavinom i to prije svega na sjeveru. Puhat će jugo i jugozapadnjak, a pod kraj srijede, na sjeveru okrenut će na buru. Zatim i na moru manje vruće.

7 pravila uz koja ćete lakše preživjeti +40 celzijevaca

Upozorenje: Danas velika opasnost od toplinskog udara

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo upozorio je u ponedjeljak Zagrepčane kako je u idućih nekoliko dana umjerena do velika opasnost od toplinskog udara, pri čemu je velika opasnost za zagrebačku regiju najavljena upravo za današnji dan.

U Gradskom uredu napominju kako je, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u slijedećim danima potreban poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini u Splitskom, Riječkom i Dubrovačkom klimatskom području gdje nastupa umjerena, velika te vrlo velika opasnost od toplinskog vala na zdravlje ljudi.

Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.

Toplinski val velike i vrlo velike opasnosti može, pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila, izazvati i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je, ističu u Gradskom uredu za zdravstvo, izbjegavati izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, piti dovoljno tekućine (vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola) nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću (sunčane naočale, šešir), smanjiti fizički napor, držati se hlada (rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom). Starije građane i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati bez nadzora na suncu, a potrebno je jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).

Više informacija o preporukama i smjernicama postupanja građani mogu naći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo http://www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina/. (N.C./Hina)