U nedjelju točno u podne kreće akcija rušenja dimnjaka ciglane na zagrebačkom Črnomercu. Dimnjaci su, naime, napukli u potresima i predstavljaju ugrozu pa je odlučeno da se ide u kontrolirano rušenje. Rušit će se oba dimnjaka. Zapadni je visok oko 50 metara, (49,8), a istočni, veći, 62 metra. U njihovom podnožju ukupno je izbušeno četristotinjak rupa u koje su postavljene eksplozivne naprave.

Galerija Ivan Kukina, inženjer koji radi na rušenju ciglane na Črnomercu Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu	 - 2 Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu	 - 3 +0 Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu	 - 1

Uoči rušenja čut će se tri glasne sirene, potom eksplozija i sirena na kraju akcije. Očekuje se da će dimnjaci pasti u smjeru sjevera, u zraku bi se po pukotinama iz potresa mogli prelomiti, a u prah i tisuće komada cigli - raspast će se prilikom pada na tlo.

Vezani članci Ilustracija VIDEO Šokovi u glavnom gradu: Pogledajte kako je Zagrepčane na Trgu uznemirila sirena Ilustracija Probijanje zvučnog zida šokiralo Zagrepčane: MORH-u trebalo sat vremena da se javi

Iz Ciglane savjetuju onima koji žive u neposrednoj blizini da od 11:45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom, da se spriječi pucanje stakla.

Cijeli projekt, kao i same upute, rađene su u suradnji s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Inženjer Ivan Kukina kazao je kako nije opasno jer su poduzete sve sigurnosne radnje.

''Građani trebaju otvoriti prozore, zatvoriti rolete, a ljudi u blizini Kustošijanske ulice, kao i oni u između Kustošijanske i Bračunove ulice se trebaju udaljiti najmanje 200 metara'', pojasnio je Kukina.

Zbog udarnog vala koji može razbiti prozor, građani trebaju otvoriti prozore, a rolete se spuštaju zbog prašine koja će trajati oko 10-15 minuta. Nakon detonacije, prozori se mogu otvoriti.

''Neće biti preglasno, pogotovo ne uznemirujuće'', istaknuo je Kukina. 

Zatvara se i promet zbog zvučnog efekta, kao i zbog prašine koja može utjecati na sigurnost vožnje.
 

Više informacija pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju