Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTEĆENI U POTRESIMA

U nedjelju točno u podne: Pogledajte kako će izgledati rušenje dimnjaka ciglane na zagrebačkom Črnomercu, objavljena važna upozorenja za građane

Aktualno Galerija Ivan Kukina, inženjer koji radi na rušenju ciglane na Črnomercu Ivan Kukina, inženjer koji radi na rušenju ciglane na Črnomercu Foto: DNEVNIK.hr Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu	 - 2 Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu	 - 3 Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prikaz rušenja dimnjaka ciglane na Črnomercu	 - 1 Galerija 1/4 >>
U nedjelju točno u podne kreće akcija rušenja dimnjaka ciglane na zagrebačkom Črnomercu. Dimnjaci su, naime, napukli u potresima i predstavljaju ugrozu pa je odlučeno da se ide u kontrolirano rušenje. Rušit će se oba dimnjaka. Zapadni je visok oko 50 metara, (49,8), a istočni, veći, 62 metra. U njihovom podnožju ukupno je izbušeno četristotinjak rupa u koje su postavljene eksplozivne naprave.

Uoči rušenja čut će se tri glasne sirene, potom eksplozija i sirena na kraju akcije. Očekuje se da će dimnjaci pasti u smjeru sjevera, u zraku bi se po pukotinama iz potresa mogli prelomiti, a u prah i tisuće komada cigli - raspast će se prilikom pada na tlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastale kolone Promet normaliziran nakon incidenta na Črnomercu: Na zagrebačkom okretištu izletio tramvaj Ilustracija točno u podne Nemojte se uznemiriti, Hrvatskom će odjeknuti sirene: Pogledajte o čemu je riječ

Iz Ciglane savjetuju onima koji žive u neposrednoj blizini da od 11:45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom, da se spriječi pucanje stakla.

Cijeli projekt, kao i same upute, rađene su u suradnji s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Inženjer Ivan Kukina kazao je kako nije opasno jer su poduzete sve sigurnosne radnje.

''Građani trebaju otvoriti prozore, zatvoriti rolete, a ljudi u blizini Kustošijanske ulice, kao i oni u između Kustošijanske i Bračunove ulice se trebaju udaljiti najmanje 200 metara'', pojasnio je Kukina.

Zbog udarnog vala koji može razbiti prozor, građani trebaju otvoriti prozore, a rolete se spuštaju zbog prašine koja će trajati oko 10-15 minuta. Nakon detonacije, prozori se mogu otvoriti.

''Neće biti preglasno, pogotovo ne uznemirujuće'', istaknuo je Kukina. 

Zatvara se i promet zbog zvučnog efekta, kao i zbog prašine koja može utjecati na sigurnost vožnje.
 

Više informacija pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene