Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od širenja

Zbog afričke svinjske kuge pate i proizvođači čije svinje su zdrave: "Rješenje bi bilo da se nađe bar jedna klaonica"

Aktualno Galerija Stjepo Mijić, vlasnik farme Stjepo Mijić, vlasnik farme Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Unatoč eutanaziji ogromnog broja svinja i nizu mjera pred poljoprivrednicima, sumnja se da je afrička svinjska kuga zahvatila još tri gospodarstva u Slavoniji.

Dovršena je eutanazija ukupno 196 svinja na osam gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo i Posavski Podgajci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge.

Prema trenutnim informacijama, postavljena je sumnja na ovu bolest na još tri gospodarstva koja se nalaze u Rajevom Selu i Drenovcima, a veterinari intenzivno provode sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge, poglavito na lokacijama koje su u visokom epidemiološkom riziku zbog kontakta sa zaraženim objektima.

Pročitajte i ovo Vladimir Margeta, fakultet Agrobiotehničkih znanosti Afrička svinjska kuga Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju

"U Gradištu nema afričke svinjske kuge, neka tako i ostane, ali ima problema s poslovanjem", izvijestila je s lokacije reporterka Dnevnika Marina Bešić Đukarić.

Štetu trpe i proizvođači kojima svinje nisu zaražene jer je na snazi obustava prometa, klanja i svega onoga što je sastavni dio ove proizvodnje. Jedan od njih je i Stjepo Mijić. Jutros je trebao imati isporuku svinja, ali ništa od toga.

"Jutros smo krenuli s utovarom svinja za tvrtku iz Borova gdje smo u toku utovara dobili dojavu iz tvrtke da moramo prestat s utovarom jer su donešene mjere", ispričao je.

Što uopće sada može sa životinjama i kakve gubitke će zbog toga imati?

"Problem je kud sa svinjama. Mi koji imamo proizvodnju prasadi ograničeni smo prostorom. Mi moramo prebacivati s gospodarstva na gospodarstvo prasce koje idu u tov. Pitanje je što s tim", pita se.

"Svinje trebaju ići kilometar dalje na naše gospodarstvo gdje idu u produženi tov, međutim mi ne možemo napraviti putni list, veterinarsku svjedodžbu zbog navedenih mjera i zabrana", dodao je.

Inače stotinjak svinja šalje u Istru, a sad je i to stalo.

"Po meni bi bilo rješenje da se nađe bar jedna klaonica u našem krugu koja će moći raditi detaljnu analizu životinja u našem krugu i da barem jedna radi ako ne mogu četiri. Tako da bez klaonica mi smo ništa", rekao je.

Sutra bi u Vukovarsko-srijemsku županiju trebala doći i ministrica poljoprvrede Marija Vučković.

 

Ovo su mjere koje su na snazi

Na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Naredba sadrži niz ograničenja, a neka od njih su premještanje svinja, klanje svinja u klaonici i na objektu za vlastite potrebe, premještanje svježeg mesa i mesnih proizvoda izvan zona ograničenja i druge. Rješenjem su definirane zone zaštite kao i zone nadziranja, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije, odredit će se nove zone ograničenja.

Pročitajte i ovo Vladimir Margeta, fakultet Agrobiotehničkih znanosti Afrička svinjska kuga Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat će učiniti sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene