Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"RJEŠENJE KOJE ŠOKIRA"

Nova javna bilježnica u Kninu izašla iz HDZ-a dva dana prije natječaja, iz Grada tvrde: "Jedina prednost koju ima nad ostalima jest da je članica stranke"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 2 Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 1 Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 4 Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sukob oko izbora javne bilježnice: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Fotelju nove javne bilježnice u Kninu dobila je 62-godišnja Drnišanka, bez prethodnog iskustva u javnom bilježništvu. Odluci ministra Ivana Malenice usprotivile su se jedinice lokalne samouprave. Leđa drže dosadašnjem v. d.-u Veljku Čađenoviću. A u cijeloj priči pojavila se i jedna stranačka iskaznica.

Iz Knina i Kistanja put Zagreba, točnije na adresu Ministarstva pravosuđa i uprave, otišli su gotovo identični dopisi. I jednima i drugima zasmetala je odluka ministra Ivana Malenice da će buduća javna bilježnica u Kninu biti 62-godišnja Drnišanka.

Pročitajte i ovo Proslava Oluje - 1 Obljetnica Oluje Hrvatska obilježila dane ponosa i slave, zastava na kninskoj tvrđavi izmamila suze na oči: "Kad ti ubiju dijete, ubili su ti budućnost" Ilustracija 28. godišnjica Kako je provedena akcija Oluja, najveća vojna akcija u Domovinskom ratu

"Ovdje je ministar donio odluku, i to suprotno od prijedloga i preporuke javnobilježničke komore da se tu imenuje osoba koja ne poznaje ni ljude niti ovaj prostor", kaže gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

Kažu da se oni trude zadržati svako radno mjesto u Kninu, a ovim potezom države radi se upravo suprotno. Gradonačelnika podržavaju i građani.

"U ovoj državi je sve moguće", kaže Božica.

Natječaj za javnog bilježnika u Kninu raspisan je u srpnju prošle godine. Javile su se četiri osobe. Tri pravnika dobila su preporuku Upravnog odbora Hrvatske javnobilježničke komore. A ona koja nije dobila je posao.

"Gospođu Mariju Lovrić više smo puta danas pokušali dobiti na telefon, ne javlja se, ne odgovara nam na poruke. Na mjesto javne bilježnice u Kninu dolazi iz drniške gradske uprave, bila je godinama tajnica gradonačelnika Drniša te gradska pročelnica za imovinskopravna pitanja, kadrovske i opće poslove. Iako ima 62 godine, javnim bilježništvom nikad se nije bavila", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Za Ministarstvo pravosuđa i uprave ništa nije sporno.

Kažu da mišljenje Hrvatske javnobilježničke komore nije obvezujuće i da se kandidati imenuju primjenom takozvanog diskrecijskog prava. Dodaju da odabrana kandidatkinja ima sve zakonom propisane uvjete i da je njihovim nadzorom utvrđeno da ured u Kninu ima znatan broj neriješenih ostavinskih predmeta.

A u tom uredu, zajedno s još tri osobe, posljednjih šest godina kao predsjednik radi Kninjanin Veljko Čađenović

"Radite savjesno, pošteno i dobijete takvo rješenje koje vas šokira", kaže Veljko Čađenović.

Na njega će se, kaže, žaliti. Odnosno, podnijet će tužbu nadležnom Upravnom sudu. A neriješenih 696 ostavinskih predmeta koje mu resorno Ministarstvo stavlja kao uteg oko vrata komentira ovako: "Dobar dio predmeta zatekao sam kada sam počeo raditi u javnobilježničkom uredu, to su predmeti stariji od 10, 15 godina."

No, iz kninske Gradske uprave tvrde - ono što je resorno ministarstvo u ovom slučaju prešutjelo jest sljedeće: "Jedina prednost koju kandidatkinja koja je izabrana ima nad ostalim kandidatima jest da je ona član stranke, trenutačno vladajuće stranke, iz koje je i sam ministar koji je donio odluku", kaže Marijo Ćaćić.

I uistinu, dva klika miša dovela su do dokumenta gdje se ime Marije Lovrić veže uz HDZ. Iako su nam iz drniškog HDZ-a prvo rekli da gospođa nije članica stranke, nakon inzistiranja ekipe Dnevnika Nove TV odgovaraju: "Gđa Marija Lovrić bila je članica Hrvatske demokratske zajednice do 11. srpnja 2022. godine."

Odnosno, dva dana prije samog natječaja pukla je ljubav Drnišanke Marije Lovrić prema stranci. Iz resornog ministarstva odgovaraju da ministar nije upoznat jesu li kandidati članovi političkih stranaka, ali ističu da je članstvo javnih bilježnika u strankama zakonom zabranjeno.

S obzirom na to da je gospođa na vrijeme zatražila ispisnicu, zakon nije prekršen. No, teško je povjerovati da ministar iz Drniša ne zna tko su mu stranačke kolegice iz zavičaja, zaključuje Jurišić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene