Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća korupcijska afera

Svjedok otkrio: 'Sav posao s Fimi medijom bio je fiktivan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnik tvrtke Onida Bojan Dimić ispričao je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kako je preko fiktivnih računa dobivao novac od marketinške agencije Fimi medije koji bi potom, umanjen za svoju proviziju, vraćao vlasnici agencije Nevenki Jurak.

Bojan Dimić je, inače, jedan od optuženika u ovom slučaju koji se uoči pripremnog ročišta u ožujku prošle godine nagodio s USKOK-om, nakon čega je osuđen na šest mjeseci zatvora. Osim njega s USKOK-om se, nakon priznanja, nagodila i vlasnica tvrtke Anilon, Anita Lončar-Papeš koja je osuđena na 11 mjeseci zatvora. Državi zajedno moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

>> Fimi media: Novi svjedoci na suđenju Sanaderu

'Prijatelj mi rekao da Fimi media ima velik promet i da treba izvaditi novac s računa', kazao je Dimić. Dodao je da je je fiktivno poslovanje s vlasnicom agencije Nevenkom Jurak dogovorio na sastanku na kojem je bila i Anita Lončar-Papeš koju je poznavao od ranije.

'Dogovor je bio da će 'Onida' fakturirati Fimi mediji poslove koji nisu obavljeni, a kada faktura bude plaćena, ja ću donijeti iznos novca umanjen za 10 posto svoje provizije', kazao je Dimić.

Kazao je i da se na specifikacijama koje je radila Lončar-Papeš isprva navodilo da se radi o poslovima informatizacije, a nakon toga i poslovima koje je Fimi media odrađivala za svoje klijente poput izrade logotipa, dostave i slično.

'Novac sam predavao Aniti Lončar, nekada je znala biti prisutna i Nevenka Jurak, a par puta sam novac davao gospođi u računovodstvu Fimi medije', prisjetio se Dimić.

Kazao je da je fiktivna suradnja njegove tvrtke s agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici trajala od početka 2006. do 2009. te da je ukupno ispostavljeno 55 lažnih faktura.

Nakon Dimića na poziv Sanaderove obrane ponovno je svjedočila njegova tajnica u vladi Helga Draženović koja je kazala da kod premijera nitko nije mogao doći nenajavljen pa tako ni bivši šef carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić.

Svjedočeći u nekoliko navrata pred USKOK-ovim istražiteljima Barišić je detaljno ispričao kako je marketinška agencija Fimi media, pod vodstvom njegove partnerice Nevenke Jurak, preko državnih institucija i tvrtki dolazila do ilegalnog novca koji je završavao u stranačkom 'crnom fondu', ali i kod Sanadera. U svom je iskazu ustvrdio da je bio kada mogao doći do Sanadera što njegova obrana sada pokušava pobiti.

Suđenje se nastavlja 6. svibnja kada bi se na klupi za svjedoke trebali pojaviti Sanaderov tjelohranitelj Davor Blažević Tigar, ministar Branko Vukelić, HDZ-ov dužnosnik Mladen Lacković i splitski ugostitelj Željko Bilić. (Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina Slika nije dostupna Fimi Media, MOL, Dioki, HEP, CO, Hypo Banka... Na priliku da 'slome' Sanadera čeka čak šest tužiteljica!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene