Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijski sud u Zadru odbio je žalbe pritvorenog benkovačkog Srbina Ernesta Rađena, osumnjičena da je sudjelovao u ratnom zločinu nad hrvatskim civilima u Škabrnji i Nadinu 1991.


Nakon što ga je prije 15-ak dana izručila Grčka protiv Rađena je donesena odluka o provedbi istrage i odluka o pritvoru.

Vezani članci Auto na plaži Kad Slavonac dođe na more: Prizor iz Zadra nasmijao ljude na plaži, izgleda da se previše približio moru Vatrogasci, ilustracija Tragedija pokraj Zadra: Vatrogasci ugasili požar na kući, pa unutra našli tijelo

Osumnjičenik je preko svojeg odvjetnika Slobodana Budaka uložio žalbe na obje odluke, a Županijski sud ih je odbio.

Županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović kaže da se istraga protiv Rađena nastavlja.

Županijsko državno odvjetništvo sumnja da Rađen kao zapovjednik vojne policije u Benkovcu, tada okupiranu hrvatskom području, nije spriječio počinjenje jednog od najtežih zločina u Domovinskom ratu, ratni zločin u Škabrnji.

Prije desetak dana Rađen je dao iskaz istražnom sucu Županijskog suda u Zadru u kojem je zanijekao kvalifikacije koje mu se stavljaju na teret.

Neslužbeno se doznaje da je Rađen, uz ostalo, izjavio da 18. i 19. studenog 1991. nije bio u Škabrnji i Nadinu, a "kad je doznao za te zločine, nosio je hranu i pomagao preživjelim Škabrnjanima koji su ostali živjeti u okupiranu selu".