Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Franak javlja kako je donesena nepravomoćna presuda protiv Addiko/Hypo banke na temelju tužbe za vraćanje nezakonito naplaćene izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita, javlja Udruga Franak.


"Temeljem najnovije nepravomoćne presude iz Zadra, Addiko/Hypo banka mora vratiti 2.405 eura i pripadajuće zatezne kamate zbog nezakonito naplaćene izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita što dokazuje da su izlazne naknade nezakonite", kažu u udruzi.

Vezani članci Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Što je sve potrebno za tužbu protiv banaka zbog švicarca: Samo za prvi korak trebat će vam nekoliko tisuća kuna Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate

U udruzi ne sumnjaju kako će po pravomoćnosti presude banka morati vratiti predsjednici Prekršajnog suda u Zadru Jadranki Nižić Peroš ukupno 2.405 eura te će na to morati platiti i pripadajuće zatezne kamate.

„Addiko/Hypo banka sutkinji Nižić Peroš naplatila je izlaznu naknadu za prijevremenu otplatu kredita, mada je to nezakonito. Udruga Franak više puta je upozorila na činjenicu da unatoč tome što je izlazna naknada za prijevremenu otplatu ugovorena u većini kredita ugovorenih prije 2010., takva ugovorna odredba nije dopuštena i zbog toga je ništetna. To proizlazi prije svega iz pravomoćne presude Županijskoga suda u Vukovaru kojom je 2014. pravomoćno utvrđeno da se kod prijevremene otplate smije naplatiti samo preostala glavnica te eventualno šteta nastala uslijed prijevremene otplate kredita, a to je u skladu sa člankom 1024. Zakona o obveznim odnosima“, poručuju iz udruge.

U udruzi tvrde kako banke nemaju nikakvu štetu kod prijevremene otplate kredita, već izlazne „naknade zaračunavaju samo zbog toga jer im to dopuštaju HNB i Vlada RH“.