Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će 'vladati' Rijekom?

Burić napao Obersnela, on mu uzvratio: 'Baš me briga za vašu Vladu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikom sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Rijeke koje donosi portal Dnevnik.hr, najveći je verbalni okršaj bio između aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela te HDZ-ovog kandidata Hrvoja Burića.

Mislav Bago vodio je sučeljavanje kandidata za gradonačelničku fotelju grada Rijeke, postavljao im je konkretna pitanja, ali i očekivao konkretne odgovore.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

NAJVEĆI USPJESI RIJEKE U POSLJEDNJE 4 GODINE

Trenutni gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kao najveći uspjeh Rijeke u posljednje četiri godine naveo je činjenicu da su, unatoč problemima koji su bili rezultat krize, nastavili s investicijskim ciklusom te osigurali dovoljno posla za poduzetnike Rijeke i šireg okruženja, ali su vodili i brigu o sugrađanima u smislu povećanja prava za socijalni program.

Nikola Ivaniš kao najveće uspjehe naveo je tendencije i trendove na Sveučilištu kao pozitivan pomak u Rijeci, kao i dolazak gospodina Gabrielea Volpija u riječki sport.

Hrvoje Burić smatra kako je proteklih godina mnogo uloženo u cestovnu infrastrukturu, točnije izgrađen je pun profil autoceste Rijeka-Zagreb, zatim zaobilaznica, ali grad je zaostao u investicijskom ciklusu te zaključuje kako je to dovelo do stagnacija grada Rijeke.

Predrag Šustar vjeruje pak kako je tvrtka Jadran galenski laboratorij pokazatelj uspješnog poslovanja u Rijeci, uglavnom zbog rada na internacionalnom tržištu. Smatra i kako je vrlo bitna i sprega sa Sveučilištem, također i umrežavanje civilnog sektora što, po njemu, čini Rijeku posebnom.

KAKO FINANCIRATI SVEUČILIŠNU BOLNICU?

Žestoka rasprava se povela i oko financiranja izgradnje sveučilišne bolnice. Gradonačelnik Obersnel vjeruje kako je jedini oblik kojim se ovaj projekt može financirati javno-privatno partnerstvo. 'Hrvatska kreditom sigurno ne može graditi bolnicu koja vrijedi oko milijardu eura', rekao je Obersnel naglasivši kako je jedina opcija javno-privatno partnerstvo.

Predrag Šustar smatra kako javno-privatno partnerstvo nije realno jer bi to na koncu podrazumijevalo skuplju opciju dok Hrvoje Burić tvrdi kako je jedina prihvatljiva opcija da se država apsolutno uključi u izgradnju bolnice te naglasio kako je zdravstvo u Rijeci problematično od početka.

'Javno-privatno partnerstvo po meni nije model izgradnje Sveučilišne bolnice, svjestan sam da smo zaduženi, ali ja bih bolnicu gradio kreditom za koji bi se trebala hrvatska Vlada zadužiti', stav je Nikole Ivaniša.

>> Projekt LNG terminala Kataru preotimaju Amerikanci?

RIJEKA GATEWAY, PROJEKT KOJI JE ZAPEO

A kakav je njihov stav oko Rijeka Gatewaya, projekta koji pretpostavlja promjenu vizure riječke obale?

'Od 2003. godine se ništa nije događalo s tim projektom, iako je novac bio osiguran', rekao je Vojko Obersnel i dodao kako je tek prije godinu dana dogovorena izgradnja ceste koja će vrlo bitan zagrebački terminal povezati s riječkom obilaznicom.

'Rijeka Gateway je tipičan projekt u kojem se vidi da je Rijeka daleko od srca HDZ-a i SDP-a i zato smo tu gdje jesmo', smatra Nikola Ivaniš. Predrag Šustar pak vjeruje kako se zapravo radi o megalomanskom projektu te da bi s gradskim resursima trebalo biti racionalniji.

NAJVEĆI PROBLEM - 3. MAJ

I jedan od najvećih problema grada izazvao je raspravu kandidata - brodogradilište 3. maj.

'Treba se riješiti problem koji je netko izazvao tako što je kao model rješavanja brodogradnje postavio privatizaciju brodogradnje, EU nije inzistirala da se mora privatizirati', kaže Obersnel koji vjeruje kako će uskoro biti potpisan ugovor o privatizaciji 3. maja i kako će to u ovom trenutku biti jedino rješenje da se izbjegne najgori scenarij, a to je - ključ u bravu.

'Ja bih volio da 3. maj ostane i da ne bude predmet kalkulacije za lokalne izbore. U 3. maju nema posla, ali bivša je Vlada barem naručila četiri broda. Ja sam osobno skeptičan', rekao je Hrvoje Burić. Predrag Šustar želi da 3000 ljudi konačno čuje svoju sudbinu te da se ljudima kaže na čemu su jer vjeruje kako radnici to zaslužuju. Ako bi došlo do gašenja 3. maja, Šustar smatra kako bi to predstavljalo kataklizmu za Rijeku.

'Javnost nije čula za ugovor između Uljanika i 3. Maja, kakav će model financiranja biti između ove dvije tvrtke? Sve hrvatske Vlade od 2000. nisu učinile ništa za brodogradnju', rekao je Nikola Ivaniš.

Rasprava se posebno zahuktala kada je HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić aktualnom gradonačelniku spočitao neke stvari u njegovom dosadašnjem radu i uputio ga na rad Vlade. 'Ma baš me briga za tu vašu Vladu! Ona nas je i dovela ovdje gdje jesmo!', odgovorio mu je Obersnel.

PRIREZ - ISTI ILI MANJI?

Vojko Obersnel smatra kako će razina prireza ovisiti o gospodarskim kretanjima, vjeruje kako bi ga, osvoji li novi mandat na čelu Rijeke, mogao vratiti na niže, no ne prije zadnje godine sljedećeg mandata.

Nikola Ivaniš manje je optimističan po pitanju prireza, smatra kako se u narednom razdoblju prirezi neće moći smanjivati. 'Usprkos povećanju prihoda od poreza i prireza, proračun je u padu. Prema tome, prirezi nisu bitno pitanje u ovoj kampanji', vjeruje Ivaniš.

Hrvoje Burić najavio je smanjivanje prireza, a Predrag Šustar vjeruje kako nijedna radikalna mjera u ovom kontekstu ne može biti dobra.

Kraj debate bio je rezerviran za lakša pitanja. Tako su svi kandidati ustvrdili da im seksualna opredjeljenost kod suradnika i djelatnika nije bitna. Otkrili su svoje strahove, strasti i hobije, ali i kako bi postupili po pitanju kandidature Rijeke za domaćina Mediteranskih igara. Sve to pogledajte u priloženim videima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene