Nevjerojatna i apsurdna situacija u redovima sudaca, i to onih na najvišim funkcijama. Suce iz natječaja za Visoki kazneni sud - ocijenili su prema starim, nevažećim pravilima.

Galerija Sudnica (Foto: Dnevnik.hr) Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) +0 Josipa Krajinović (Foto: Dnevnik.hr)

S novim pravilima kasne devet mjeseci. Pitanje je i hoće li se sve stići do početka rada suda - za tri mjeseca. Pripreme vodi sudac Ivan Turudić, koji danas o svemu šuti. Za Visoki kazneni sud pripreme još traju, a suci su se već zapleli o propise. Za rad suda traže 15 sudaca. Natječaj je objavljen u svibnju, kandidati su ocijenjeni - ali prema starim pravilima. Zakon je naložio nova početkom godine, još ih nema.

Vezani članci Željko Horvatović - 3 Predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović za Dnevnik Nove TV: "Odluka je vjerojatno bila plod nekih momenata koji se događaju s pravosuđem" Željko Horvatović i Ivan Turudić DSV odlučio: Horvatović predsjednik Visokog kaznenog suda, Turudić izgubio s dva glasa manje

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na pitanje je li to protuzakonito odgovorio je: "Nije, ocjenjivanje sudaca u okviru natječaja samo je jedna radnja koja se poduzima, ima cijeli niz radnji pored toga". A ta jedna radnja je pod upitnikom.

Suce koji su se javili na natječaj već je ocijenilo sudačko vijeće Vrhovnog suda prema staroj metodologiji, no čini se da će ponovno morati proći postupak ocjenjivanja jer, kako doznajemo, napravljena je nova metodologija i trenutačno je u javnoj raspravi.

Na ocjene se kandidati mogu žaliti. Cijeli postupak mogao bi na popravni. "Ako bude potrebno, može po novoj metodologiji tijekom studenog ponovno ocijeniti suce, a tijekom prosinca provest će se izbor sudaca za Visoki kazneni sud", objasnio je Darko Milković, sudac i predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Tako bi kandidati prošli novo ocjenjivanje uz strože uvjete. "Pa, s tog aspekta jedino će im možda predstavljati problem ako imaju manje bodova nego po ranijoj metodologiji", dodao je Milković. Natječaj neće poništavati. Na njega se prijavilo 30-ak sudaca, među njima, doznajemo, i Ivan Turudić. On je zadužen za organizacijske poslove osnivanja novog suda, a danas ne želi ništa komentirati.

U zgradi Županijskog suda na Zrinjevcu bit će i Visoki kazneni sud. Zauzimat će oko 1000 kvadrata, a trenutačno se prostor preuređuje i uložit će se oko 10 milijuna kuna.

Mrlja dok sud nije ni počeo s radom - kritizira oporba. "Tu mi već ulazimo u sferu bizarnoga jer gotovo je nevjerojatno da je krema našeg sudstva, znači, Državno sudbeno vijeće koje treba birati, unaprjeđivati, u konačnici i kažnjavati suce, da krši zakone", smatra Mostov Nikola Grmoja. "Još jedan sud je zapravo potvrda kako stvari u pravosuđu ne funkcioniraju, to je jedno nepotrebno gomilanje administracije, i osnivanje još jednog suda koji zapravo neće riješiti ništa", smatra SDP-ov Davor Bernardić.

A trebao bi pravomoćno rješavati kaznene predmete. U državi koja ima najviše sudaca po broju stanovnika u Europskoj uniji, uz veliko nepovjerenje građana, pogreške u koracima pri njegovu osnivanju - ne idu mu u prilog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju