Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski način

I onda se čudimo što mladi odlaze: Studiraju već pet godina, a država njihovo zanimanje ne priznaje

Diplome koje tržište rada ne priznaje (Foto: Dnevnik.hr)
Diplome koje tržište rada ne priznaje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Diplome koje tržište rada ne priznaje (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Studiraju, iako znaju da nakon fakulteta njihova diploma u Hrvatskoj neće vrijediti ništa jer diplomski studij medicinske laboratorijske dijagnostike u Hrvatskoj Zakon jednostavno ne priznaje.

Već pet godina diplomski studij medicinske laboratorijske dijagnostike postoji. Jednako tako, već pet godina Zakon se tome nije prilagodio, pa se buduće zanimanje ovog studenta ne priznaje.

Pročitajte i ovo Menza u Zagrebu - 1 Stiglo 21. stoljeće Velika novost za studente: "Vidio sam na svoje oči. Mislim da je to trebalo dosta ranije" Obrtnički sajam - 3 Pomoć pri odabiru Osmaši posjetili Zagrebački obrtnički sajam: "Dobar je za mlađe uzraste jer su obrtničke škole zapravo stvarno dobre"

Marko Dorotić, koji je fakultet završio, zato će ići raditi izvan Hrvatske, u Irsku. Tamo će njegov magisterij biti priznat i dobro plaćen. Ovdje je mogao raditi samo kao prvostupnik.

"Iako imate titulu inženjera, vi ste totalno marginalizirani, ne uvažavaju se vaša mišljenja i stavovi. To je zapravo jako žalosno i ja sam se zbog toga odlučio odseliti u Dublin," govori Marko Dorotić, dipl. ing. medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Njegov problem dijeli 300-tinjak osoba u Hrvatskoj. Zbog toga je organiziran i okrugli stol, gdje je pozvano nadležno Ministarstvo zdravstva. Stigao je predstavnik, ali ne i ministar. Iz komore zdravstvenih radnika, tvrde, sve su pokušali.

Iz Ministarstva zdravstva okruglom stolu poručili su kako se problem rješava. No kada će se riješiti, ne znaju. A to je zanimanje, tvrdi student Petar Šušnjara, itekako važno.

"I liječnik i specijalisti, prije nego što vam postave ikakvu dijagnozu, pošalju vas vaditi krv", govori Petar Šušnjara, student medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

I dok im se diplome ne priznaju, oni odlaze van, a u Hrvatskoj se laboratoriji poput onog u Pločama zatvaraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene