Nakon priloga o potencijalnom zatvaranju medicinskog laboratorija u Pločama u kojem radi osoba koja ima diplomu za taj posao, ali joj se ne priznaje, na sličan problem ukazuju i studenti Medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Galerija Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Studiraju, a već sad znaju da im diploma, ne promijeni li se zakon, neće biti ulaznica za posao.

Vezani članci Studentski poslovi - 4 Kroničan nedostatak radnika prilika je za studente, ali postoji jedan problem: "Moraju paziti na matematiku..." Prijava poreza na dohodak Sve o studentskoj zaradi: Moraju li plaćati porez, kada se moraju odjaviti s porezne kartice roditelja...

"Za godinu i nekoliko mjeseci trebam završiti, a ja ne znam što me čeka. Zapravo, pretpostavljam da me čeka Europa", govori studentica Martina.

A završili su priznati fakultet. Problem je nastao zato što je prije pet godina postojao samo preddiplomski studij laboratorijske dijagnostike i kao takav unesen je u Zakon o djelatnosti u zdravstvu. U međuvremenu su otvoreni diplomski studiji u Osijeku i Rijeci, a to nije navedeno u Zakonu.

Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Nadležno ministarstvo uporno tvrdi da mi kao takvi nismo prepoznati. Itekako smo mi prepoznati. Naše kolege u Sloveniji, Milanu i Njemačkoj rade taj posao za koji su se obrazovali i objeručke ih prihvaćaju", govori student Petar.

Zbog neizmijenjenog zakona Matea nije mogla odraditi pripravništvo. Iako je imala priliku.

"Sad možemo raditi staž sa nižom razinom obrazovanja. Zapravo ono, zakinuti smo za to pripravništvo i to me najviše ljuti", govori diplomirana inženjerka medicinsko-laboratorijske dijagnostike Matea Rebrina.

Bez staža nema ni licence. A bez licence nema posla.

"Nas tjeraju van. Mislim da je ministar to zapravo i preporučio, idite van, to vam jedino preostaje", govori Martina.

U ministarstvu obrazovanja kažu - evidentno je da su studijski programi doneseni bez provjere potreba i propisa.

Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Problemi s diplomama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Zašto se zakon jednostavno ne izmijeni, poslali smo upit Ministarstvu zdravstva, zvali i ministra koji se danas na naš poziv nije javljao. Kako stvari stoje, država će radije otjerati mlade van, ostaviti Ploče bez laboratorija, ljude bez posla nego izmijeniti zakon.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju