Zbog niskih temperatura zaledilo se i more. Struja i plin, glavni energenti za grijanje, troše se "sve u 16''.


Temperature zraka iznimno su niske. Izmjereno u petak u 18 sati, u top pet najhladnijih mjesta u Hrvatskoj nalazili su se Sv. Jure-Biokovo s -19,8 stupnjeva, Puntijarka -13,3 stupnja, Parg-Čabar -10, Plitvička jezera -8,9, i Gospić -8,7 stupnjeva.

Vezani članci Vrućine u Zagrebu Danas vruće, a tek sutra... Ipak, osvježenje je na vidiku Ilustracija Za dio Hrvatske upaljen žuti alarm: Na nekim dijelovima udari vjetra i do 65 km/h

Dodajmo ovome da je na Zavižanu osjet hladnoće, zbog jakog vjetra, puno veći od izmjerene temperature. Dakle, čovjek ima osjećaj kao da je -37 celzijevih stupnjeva!

Zbog ovako niskih temperatura zaledilo se i more. A struja i plin, glavni energenti za grijanje, troše se "sve u 16". Bura je nosila krovove, podizala kamione, zaustavila avione.

S dolaskom noći temperatura u Splitu je u značajnom padu, a uz orkanske udare bure zna biti gotovo nemoguće stajati na otvorenom

Srđan Kuščević, pročelnik DUZS-a u Splitu ispričao je kako je zbog vremenskih neprilika došlo do poteškoća prijevoza pacijenta s Hvara. ''Zaprimili smo poziv hitne medicinske pomoći s otoka Hvara. Imamo jednog pacijenta koji se zbog loših meteoroloških uvjeta ne može prebaciti helikopterom. U koordinaciji s Jadrolinijom dogovorili smo da, ukoliko ne bude drugog rješenja, Jadrolinija će poslati svoj trajekt'', rekao je Kuščević.

Zaprimljeno je oko 500 poziva stanovnika koji su dojavljivali razne situacije, primjerice padanje stabala, ali najveći je problem s opskrbom električnom energijom.

Struje ima dovoljno

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila mjesto na kojem se bilježi svaki potrošeni kilovatsat struje. Najveći rekord potrošnje struje bio je u veljači 2012. Petak je neradan dan, pa iako je hladno i potrošnja je pojačana, ona se događa u kućanstvima.

''Proizvodnja i dostupnost električne energije nije problem'', poručuje Nada Kolega iz Hrvatskog operatorskog prijenosnog sustava.

''Dalmacija bilježi pojačanu potrošnju električne energije. To je zato što joj je to primarna energija, nema dovoljne količine plina, nije plinificirana, nemaju toplinski sustav. Tako da najveći dio građana u Dalmaciji koristi električnu energiju'', rekla je Kolega.

Hladno i tijekom vikenda

''Vjetrovito i hladno nastavit će se i u subotu. Bura će doduše nešto oslabjeti, posebno na sjevernom dijelu dok će orkanskih udara prije svega biti ujutro u Dalmaciji. Što se tiče temperature ovako hladno ostaje i u subotu, pa čak moglo bi se reći, i u nedjelju i ponedjeljak. Putujete li svakako se informirajte o stanju na cestama HAK redovito osvježava informacije'', rekao je Darijo Brzoja, meteorolog.

Što su ekipe Dnevnika Nove TV zabilježile tijekom hladnog petka pogledajte u priloženim videima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju