Visoke temperature i dugo sušno razdoblje kao stvoreni su za razmnožavanje opasnih stršljena. Ovi kukci pripadaju porodici osa, a glavobolje zadaju pčelarima koji strepe i od dolaska još opasnijih azijskih stršljena. Ubodi stršljena u Primorsko-goranskoj županiji ove su godine odnijeli dva života.

Galerija


Pčelar Mirko Almaši u svojim košnicama ima oko 50 pčelinjih zajednica. Ove godine muku muči sa stršljenima i osama. „ Pojavi vam se jedan stršljen. Sutradan dođu dva s njime i onda oni napadnu, odnesu pčelu. Znaju čak po 50-ak pčela dnevno uništiti. Ose isto stvaraju problem, čak ulaze u košnice“, govori Almaši.

Vezani članci Slika nije dostupna PAZITE SE: U Zagrebu najezda stršljenova! Slika nije dostupna Ljeto kuca na vrata, a ove savjete NE ŽELITE zanemariti

Kako bi se obranili, pčelari koriste provjerene metode. „Piva, nekakav slatki sok za razrjeđivanje i ocat. Tako da pčele na to neće dolaziti. Ose, stršljenovi i ostalo dolaze, ulaze unutra i onda se utope. Drugo je reket, obučemo se u odijelo i udri po stršljenu“, ispričao je pčelar Almaši.

Stršljeni tako uništavaju cijele zajednice što je prijetnja za cijeli eko sustav. „Problem je to što uništava pčelinju zajednicu, a pčelinja zajednica je prvenstveno za oprašivanje jer samih pčela u prirodi više nema, opstaju jedino kod pčelara“, govori Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a.

Pčelari strepe od azijskog stršljena

Još veće probleme pčelarima mogao bi uzrokovati azijski stršljen koji je već zabilježen u susjednim zemljama. „Žutonogi stršljen je nešto manji od našeg i tamnije je boje. Cijeli je crn, dok je naš više žut. Jako voli pčele i pčele su mu omiljena hrana tako da je velik problem za pčelarstvo“, kaže Zlatko Puškadija s poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Problem su i za ljude. Ove su godine u primorsko goranskoj županiji od uboda stršljena umrla dva pacijenta. „Reakcije mogu biti toliko jake da mogu izazvati gušenje i u svakom slučaju kod anafilaktičkog šoka to se razvija vrlo brzo i treba zvati 194“, upozorava Slađana Srdoč iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-Goranske županije.

U šetnji prirodom zato valja biti oprezan jer susreti s ovim kukcima u toplo i suho doba godine nisu rijetkost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr