Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pčelari strepe

Siju strah među ljudima, ali i pčelama: Stršljeni uništavaju eko-sustav, a odnose i ljudske živote

Stršljeni - problem i za ljude i za pčele (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Stršljeni - problem i za ljude i za pčele (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stršljeni - problem i za ljude i za pčele (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stršljeni - problem i za ljude i za pčele (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stršljeni - problem i za ljude i za pčele (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/2 >>
Visoke temperature i dugo sušno razdoblje kao stvoreni su za razmnožavanje opasnih stršljena. Ovi kukci pripadaju porodici osa, a glavobolje zadaju pčelarima koji strepe i od dolaska još opasnijih azijskih stršljena. Ubodi stršljena u Primorsko-goranskoj županiji ove su godine odnijeli dva života.

Pčelar Mirko Almaši u svojim košnicama ima oko 50 pčelinjih zajednica. Ove godine muku muči sa stršljenima i osama. „ Pojavi vam se jedan stršljen. Sutradan dođu dva s njime i onda oni napadnu, odnesu pčelu. Znaju čak po 50-ak pčela dnevno uništiti. Ose isto stvaraju problem, čak ulaze u košnice“, govori Almaši.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasni 'letači' PAZITE SE: U Zagrebu najezda stršljenova! Slika nije dostupna Bolje spriječiti, nego liječiti Ljeto kuca na vrata, a ove savjete NE ŽELITE zanemariti

Kako bi se obranili, pčelari koriste provjerene metode. „Piva, nekakav slatki sok za razrjeđivanje i ocat. Tako da pčele na to neće dolaziti. Ose, stršljenovi i ostalo dolaze, ulaze unutra i onda se utope. Drugo je reket, obučemo se u odijelo i udri po stršljenu“, ispričao je pčelar Almaši.

Stršljeni tako uništavaju cijele zajednice što je prijetnja za cijeli eko sustav. „Problem je to što uništava pčelinju zajednicu, a pčelinja zajednica je prvenstveno za oprašivanje jer samih pčela u prirodi više nema, opstaju jedino kod pčelara“, govori Nedjeljko Mrakovčić, predsjednik Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a.

Pčelari strepe od azijskog stršljena

Još veće probleme pčelarima mogao bi uzrokovati azijski stršljen koji je već zabilježen u susjednim zemljama. „Žutonogi stršljen je nešto manji od našeg i tamnije je boje. Cijeli je crn, dok je naš više žut. Jako voli pčele i pčele su mu omiljena hrana tako da je velik problem za pčelarstvo“, kaže Zlatko Puškadija s poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Problem su i za ljude. Ove su godine u primorsko goranskoj županiji od uboda stršljena umrla dva pacijenta. „Reakcije mogu biti toliko jake da mogu izazvati gušenje i u svakom slučaju kod anafilaktičkog šoka to se razvija vrlo brzo i treba zvati 194“, upozorava Slađana Srdoč iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-Goranske županije.

U šetnji prirodom zato valja biti oprezan jer susreti s ovim kukcima u toplo i suho doba godine nisu rijetkost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene