Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sada izoliran slučaj

Strava u Bregani: Liječnicima nije jasno od čega je preminuo dječak (5), cijela obitelj hospitalizirana zbog trovanja salmonelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prestrašna priča, vjerojatno uzrokovana i siromaštvom, dolazi iz Bregane. 5-ogodišnje dijete je preminulo, a cijela obitelj hospitalizirana je zbog trovanja salmonelom.

5-ogodišnji dječak do bolnice nije stigao. Hitna pomoć koja je pozvana u Breganu - nije ga mogla spasiti. Sumnja se da je dijete preminulo od posljedica trovanja salmonelom. No, to sada treba pokazati - obdukcija.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara U trgovačkom centru u Sydneyju muškarac je napadao prolaznike nožem, ubila ga je policija - 11 Horor VELIKA GALERIJA Suze na licima, majke s djecom u nevjerici: Šokantan napad blokirao centar Sydneyja

'Obiteljskih epidemija salmonele je bilo. A u ovoj dobi da netko umre od salmonele je izuzetno rijetko, moram priznati da se osobno ne sjećam', kaže epidemiolog HZJZ-a dr.sc. Bernard Kaić.

Zaražena dječakova obitelj je hospitalizirana. Oporavljaju se i prema tvrdnjama liječnika - više nisu životno ugroženi. Primljeni su tek s blažim simptomima bolesti koja se nije proširila.

'Salmonela nije pronađena u krvi ili tkivima, što znači da se ipak nije radilo o težem obliku', pojasnio je dr. Josip Begovac, ravnatelj Klinike Fran Mihaljević u Zagrebu. 

Upravo ih je zbog toga zabrinula nagla djetetova smrt.

'Ne bih htio nagađati, potrebno je detaljno ispitati uzrok tako nepovoljnog ishoda kod dječaka', kaže dr. Begovac.

Što je pošlo po zlu pokušavaju istražiti i inspekcije Ministarstva zdravlja koje su bile na terenu. U obiteljskoj su kući, naime, imali što i vidjeti. Nisu samo jaja bila zdravstveno neispravna, već i uzorci drugih namirnica, potvrđuje to naš sugovornik.

'I po površinama i po stolovima je nađena salmonela. Što je točno bio izvor će biti teško reći, jer očito je tu bilo i tzv. križne kontaminacije prijenosa salmonele sa sirovog mesa ili jaja na nešto što se ne obrađuje dalje, pa se može namnožiti dok to stoji', kaže dr. Kaić.

Ovaj slučaj zaraze na tom području zasada je izoliran. Ne obrađuje li se hrana dovoljno dobro termički, upozoravaju liječnici, vrlo lako može postati otrov. Nalazi obdukcije pokazat će je li bila opasna i u slučaju dječaka iz Bregane.

Salmonelu se može pronaći u mesu, mlijeku, jajima i prerađevinama. Najčešće obolijevaju starije osobe, djeca, trudnice te osobe slabijeg imuniteta. Bolest traje nekoliko dana, a komplikacije se pojavljuju ovisno o imunitetu osobe. Liječenje traje dva do tri tjedna, pa i dulje. Potrebno je mirovati, piti dosta tekućine i pridržavati se propisane dijete. U težim slučajevima potrebna je i hospitalitzacija. U Hrvatskoj u prosjeku na godinu oboli oko 3500 osoba

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene