Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko ju može posvojiti?

Šefica novozagrebačkog centra za socijalnu skrb otkrila što će biti s bebom koju je ubojica s Kajzerice jedinu poštedio

Mirjana Rodi, predstojnica podružnice Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr)
Mirjana Rodi, predstojnica podružnice Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirjana Rodi, predstojnica podružnice Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Mirjana Rodi, predstojnica podružnice Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirjana Rodi, predstojnica podružnice Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
O sudbini bebe koja je jedina preživjela šesterostruko ubojstvo u Zagrebu, razgovarali smo s Mirjanom Rodi, predstojnicom podružnice CZSC Novi Zagreb.

Koja je sudbina djeteta koje je jedino preživjelo krvavi pohod na Kajzerici?

Dijete je zbrinuto, na sigurnom, u Nazorovoj.

Jeste li uspjeli stupiti u kontakt s bilo kojom stranom obitelji?

Stručni radnici Centra pokušavaju stupiti u kontakt s članovima šire obitelji kako bi se utvrdilo postoji li netko od članova obitelji tko ima kapaciteta za preuzeti brigu i skrb o djetetu.

Tko će moći posvojiti ovo dijete?

Centar najprije mora napraviti sveobuhvatnu obiteljsku procjenu i stručni tim Centra donijeti zaključak, je li posvojenje najprikladniji oblik zbrinjavanja djeteta kao trajno rješenje.

Pročitajte i ovo Kuća na Kajzerici u kojoj je počinjeno šesterostruko ubojstvo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 hitna pomagala i susjedima Susjed koji je prvi nazvao policiju nakon masakra na Kajzerici: "Uvijek će mi biti pred očima. Tu ih je ubil u glavu. I nju i njega"

Može li obitelj ubojice tražiti skrbništvo nad djetetom?

Centar po službenoj dužnosti imenuje skrbnika djetetu, od članova obitelji, mogu biti i djelatnici ustanove kojem je dijete povjereno ili ako je to za dobrobit djeteta, netko od zaposlenika Centra za socijalnu skrb. Ako ta osoba ispunjava zakonske pretpostavke za biti skrbnikom.

Čak i obitelj ubojice može tražiti da usvoji svoje unuče?

Može tražiti, a Centar će provesti sveobuhvatnu procjenu, utvrditi ispunjava li osoba sve zakonske pretpostavke i je li to za krajnju dobrobit djeteta.

Koliko to može potrajati?

Sam postupak posvojenja, ako do toga dođe, dijete neće dugo ostati u ustanovi. Ako stručni tim odluči da je posvojenje najprikladniji oblik, Centar već ima registar posvojitelja u kojem su posvojitelji koji su već prošli pripremu za posvojenje.

Imate li neku procjenu vremena, koliko bi to moglo trajati?

Ne mogu odgovoriti na to pitanje dok stručni tim ne provede postupak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neetične metode Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo zbog "sramotnog izvještavanja" pojedinih medija u slučaju ubojstva na Kajzerici

Koje su ključne stvari koje ćete provjeravati kod osobe koja bi mogla posvojiti dijete?

Te su osobe već provjerene, već su upisane u registar potencijalnih posvojitelja, prošli su sve provjere, imaju mišljenja o prikladnosti podobnosti za posvojenje.

A kada govorimo o obitelji?

Te osobe prvo moraju podnijeti zahtjev za upis u registar posvojitelja. Moraju proći određene procedure, obradu za posvojitelja. To je postupak koji bi trajao duže nego postupak da se biraju posvojitelji prema prikladnosti za određeno dijete.

Možete nam jamčiti da ovo dijete neće provesti godine i godine u nekom od dječjih domova u Hrvatskoj?

Dijete neće ostati nezbrinuto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene