Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neetične metode

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo zbog "sramotnog izvještavanja" pojedinih medija u slučaju ubojstva na Kajzerici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u subotu je najoštrije osudilo "sramotno izvještavanje" pojedinih medija o zločinu koji se dogodio u zagrebačkom naselju Kajzerica, kada je ubijeno šest ljudi, a napadač počinio samoubojstvo.

HND podsjeća kako je posao novinara iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju, čega se obvezatan pridržavati u svakoj situaciji. U ovoj situaciji to načelo je potpuno zanemareno, većina medija je objavljivala hrpu neprovjerenih, a pokazalo se i netočnih informacija, ne bi li bili "prvi" i time zaradili što veću publiku, ističe HND i dodaje kako je "takav odnos prema struci duboko neprofesionalan i neprihvatljiv".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna važnost novinarstva Svjetski dan slobode medija: "Država mora pomoći novinarstvu, ne smijemo se naći u situaciji spaljene zemlje"

Smatra da je senzacionalističko izvješćivanje, ulazak na mjesto zločina i pretraživanje profila društvenih mreža žrtava, "krajnji izraz nepoštovanja prema njima". "Nikako ne služi na čast većini hrvatskih medija koji su posegnuli za ovim neetičnim metodama izvještavanja", stoji u priopćenju.

Ocjenjuje kako tih šest žrtava ima obitelj, prijatelje i poznanike koje su ostavili iza sebe i koji su izloženi ovakvom načinu izvještavanja. HND podsjeća urednike i novinare na poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara, u kojem, među ostalim, jasno stoji da je 'novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

HND poručuje kako se poštivati mora i zakon te Medijski kodeks - vodič za profesionalno i senzibilizirano izjveštavanje o nasilju prema ženama i femicidu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene