Mjesto kod Brezovice gdje su pronašli ubojicu s Kajzerice (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Mjesto kod Brezovice gdje su pronašli ubojicu s Kajzerice (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u subotu je najoštrije osudilo "sramotno izvještavanje" pojedinih medija o zločinu koji se dogodio u zagrebačkom naselju Kajzerica, kada je ubijeno šest ljudi, a napadač počinio samoubojstvo.


HND podsjeća kako je posao novinara iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju, čega se obvezatan pridržavati u svakoj situaciji. U ovoj situaciji to načelo je potpuno zanemareno, većina medija je objavljivala hrpu neprovjerenih, a pokazalo se i netočnih informacija, ne bi li bili "prvi" i time zaradili što veću publiku, ističe HND i dodaje kako je "takav odnos prema struci duboko neprofesionalan i neprihvatljiv".

Vezani članci Slika nije dostupna Svjetski dan slobode medija: "Država mora pomoći novinarstvu, ne smijemo se naći u situaciji spaljene zemlje" Slika nije dostupna HND upozorio na pokušaj protuzakonitog otimanja imovine: ''Ako se ovo događa nama, što mogu očekivati građani?''

Smatra da je senzacionalističko izvješćivanje, ulazak na mjesto zločina i pretraživanje profila društvenih mreža žrtava, "krajnji izraz nepoštovanja prema njima". "Nikako ne služi na čast većini hrvatskih medija koji su posegnuli za ovim neetičnim metodama izvještavanja", stoji u priopćenju.

Ocjenjuje kako tih šest žrtava ima obitelj, prijatelje i poznanike koje su ostavili iza sebe i koji su izloženi ovakvom načinu izvještavanja. HND podsjeća urednike i novinare na poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara, u kojem, među ostalim, jasno stoji da je 'novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

HND poručuje kako se poštivati mora i zakon te Medijski kodeks - vodič za profesionalno i senzibilizirano izjveštavanje o nasilju prema ženama i femicidu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju