Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Uhićenja oko Agrokora sve izglednija"

Todorićev "Dan D": Ako se ne odazove povjerenstvu, ovo su kazne koje može dobiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Datum koji je šef saborskog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić naveo kad "Dan D" za Ivicu Todorića je 3. studenog.

Po zakonu se mora odazvati ili može biti kažnjen. Istražno povjerenstvo moglo bi ispitati i brojna druga zvučna politička imena.

Po zakonu o istražnim povjerenstvima, Todorić može izbjeći svjedočenje ako bi se njime kazneno teretio. Za nedolazak pak može biti procesuiran i kažnjen.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

„Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 kuna ili kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina kaznit će se za kazneno djelo osoba koja se ne odazove pozivu istražnog povjerenstva da svjedoči ili da obavijesti o činjenicama koje su joj poznate...", propisuje Zakon o istražnim povjerenstvima.

Maras: "Pa što ako me pozovu"

Već se danima priča hoće li se ispitati i Orsata Miljenića i Gordana Marasa koji su bili ministri u jednoj od Vlada za vrijeme rasta Todorićeva carstva.

"Pa što ako me pozovu?" kazao je Maras.

Na popisu za ispitivanje naći će se zasigurno premijer Andrej Plenković s ministrima Martinom Dalić i Zdravkom Marićem, kao i vladin Povjerenik Ante Ramljak.

S obzirom na spomen doba privatizacije i stvaranja Agrokora, na popisu bi mogli biti i bivši premijeri i resorni ministri.

Neće se zaobići ni bivšeg guverner HNB-a Željko Rohatinski, kao ni aktualni Boris Vujčić, ali i predstavnici HANFA-e i HBOR-a

I dok neki od povjerenstva očekuju čuda, treba se ipak koncentrirati na ono što im je u ovlastima.

„Najvažniji nam je zadatak da utvrdimo političke veze s Agrokorom. Naš zadatak nije da ocjenjujemo financijski izvještaj revizije", kaže član povjerenstva Ivan Lovrinovć (Promijenimo Hrvatsku).

Od devedesetih Sabor je imao devet istražnih povjerenstava.

Zadnje je ono za Imunološki zavod, a počelo je 1996. s robnim zalihama, što je isto uključivalo Agrokor. Istraživao se plan rušenja HDZ-a, oružje teritorijalne obrane, prodaja Večernjeg lista, brodogradilište Viktor Lenac, pogodovanja Čačića i Tomčića, nabavka kamiona, ali i INA i MOL.

Ovo zadnje izazvalo je najveći interes javnosti jer je u tom trenutku svjedočio bivši premijer Ivo Sanader koji je već tada sumnjičen za moguća kaznena djela. Svjedočio je na današnji dan prije točno 7 godina, a njegov spektakularni dolazak u Sabor možda 3. studenog zasjeni Ivica Todorić.

Uhićenja sve izglednija

Kako je u Dnevniku Nove TV izvijestio reporter Andrija Jarak, sve je izglednije da će uskoro početi uhićenja vezana uz Agrokor.

„Očekuje se da će Todorić dati iskaz DORH-u, a vidjet ćemo u kojoj ulozi. U DORH će vjerojatno doći i bivši članovi uprave Agrokora te financijski stručnjaci. Svi koji se spominju u aferi angažirali su odvjetnike i pripremaju iskaz“, izvijestio je Jarak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene